04/15/13 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Цената на златото продължава да пада


Цената на златото на международните борси е на път да запише трета поредна седмица на спад. Причината е, че силните акции привлякоха инвеститорите, които търсят по-добра възвръщаемост. В същото време отливът от спекулативни позиции в златните фондове отразява нестабилните перспективи за растеж на багородния метал.

Цената на златото през нощта срещу понеделник беше 1560 долара за тройунция, след спад в четвъртък до едноседмично дъно. В момента се очертава и поевтиняване от над 1% за седмицата. От началото на годината цената на златото е паднала със 7%, след отчетените годишни печалби в 12 поредни години.

Активите на най-големия златен фонд в света за търговия SPDR Gold Trust, намаляха с 0.18% в четвъртък до 1181.42 тона спрямо 1183.53 тона в сряда.
Високо задлъжнелите европейски икономики като тези на Италия и Португалия могат да попаднат под натиск да използват златните си резерви в резултат на решението Кипър да продава злато, за да финансира нуждите си. Ситуацията със спасителния план за Кипър ще бъде най-обсъжданата тема по време на двудневната среща на финансовите министри от ЕС, която започва днес и ще се проведе в Дъблин, коментират анализатори. Основен акцент ще е и нарастващото нежелание на Германия за банкови реформи в еврозоната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване