04/15/13 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Ще реагира ли главният прокурор на искането на журналисти за заплахите на Борисов?

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

На 15 февруари 2013 г. група журналисти се обърнаха с писмо към главния прокурор Цацаров (вх. № 2282/13) по повод публичното изявление на министър-председателя от правителството на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин - изявление квалифицирано от международната организация “Репортери без граници” като “разрушително послание”, което може да има “катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни”. Подписалите писмото настояха Цацаров да разпореди прокурорска проверка има ли образувани такива дела по разпореждане на тогавашния министър-председател и, ако има, от кои служби, срещу кои граждани, какви са делата и каква е процесуалната им фаза?

Тъй като няма отговор на това писмо, беше изпратено ново, което може да бъде подкрепено като петиция тук. Ето   какво се казва в него:
“Искането ни засяга един от най-болезнените проблеми в страната: изясняване на това как се упражнява тайната власт в България.

До този момент не сме получили отговор, въпреки че именно Вие заявихте, че ще бъдете гарант за съществуването на правов ред в България и именно във Вашите прерогативи е да го направите.

Междувременно обоснованите предположения за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства и за произвол при боравенето с получената по този начин информация, доведоха до прогресивно влошаване на обществения климат в страната - наблюдаваме драматичен срив на доверието в институциите, компетентни да извършват оперативно-издирвателна дейност и това създава предпоставки за ескалация на напрежението и за делигитимиране на овластените институции.

Въпреки многобройните данни за незаконно използване на специални разузнавателни средства, държавното обвинение не се наема да разследва фактите, а издирва авторите на сигналите и заплашва хората, дръзнали да ги осветлят. Последният пример за това е недопустимата намеса в свободата на медиите чрез приканване на журналист “да издаде” източниците си на информация.

Днес се обръщаме отново към Вас убедени, че за запазване на общественото спокойствие и правовия ред се налага да разпоредите образуването на досъдебно производство, което да изясни:

-   има ли данни министър-председателят от правителството на ГЕРБ, бившият министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ, високопоставени служители на МВР или свързани с тях лица да са извършвали нерегламентирано подслушване и да са нареждали образуване на оперативни дела срещу български граждани;

-   възможно ли е в рамките на законно разрешено използване на СРС да е извършвано подслушванe на хора, които нямат нищо общо с разследваната престъпна дейност;

-   възможно ли е органи на МВР умишлено да са въвеждали в заблуждение съда, като са включвали в исканията за разрешение на СРС лица, целта на чието проследяване е била политическа или икономическа.

Изобилието от сигнали, публикувани в последните 3 месеца не само са законен повод за образуване на досъдебно производство, но, доколкото съдържат конкретна фактологичност, са и източник на достатъчно данни по смисъла на НПК. Констатациите в журналистическите публикации, които са конкретни, възможни и проверими, не оставят съмнение, че информацията, с която разполагате надхвърля значително процесуалните стандарти, които задължават прокуратурата да започне наказателно производство.

Настоятелното ни искане за образуване на досъдебено производство е свързано и с обстоятелството, че това е единствената възможност да бъде осигурена процесуална защита на свидетелите, тъй като заявяването на истината за престъпления, извършвани от държавни органи, предполага опасното им конфронтиране с източниците на “тайната власт”. Освен това разпитите от една проверка не могат да бъдат ползвани в наказателен процес, а разпитаните не могат да поискат от прокурора да вземе мярка за незабавната им защита.  Това е възможно само при образуване на досъдебно производство, което е изключително важно и за авторите на сигналите, и за проверяващите, и за гражданското доверие в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване