04/17/13 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес или право е образованието, питат в Чили

Голяма част от чилийците се обявяват в полза на по-качествено, но и безплатно за обучаващите се образование, нещо което искат от две години студентите от цялата страна. Проблемът се очертава като основна тема на предизборната кампания за президентските избори през ноември.

Според проучване, проведено от частната агенция Имажинасион /Imaginaccion/, радио Кооператива /Cooperativa/ и Централния университет, около 86% от анкетираните са се обявили в подкрепа на студентските искания.
"86% от семействата са съгласни с исканията на студентите за качеството на образованието, за повече равенство /в образованието/и за повече безплатно /образование/. Това е много впечатляващо", заяви директорът на Имажинасион Карлос Вергара.
Данните показват увеличение от 5% в сравнение с предишното проучване проведено през 2012 година.
61,2% от анкетираните подкрепят студентските протести, като тези в четвъртък, когато излязоха на протести над 100 000 млади хора. Тогава при последвалите сблъсъци с полицията бяха арестувани стотина души.
Междувременно министърът на образованието Харалд Бейер, свален от 10 дни, се явява пред чилийския сенат по искане на опозиционните партии. Бейер е упрекван, че не взема мерки да спре чилийските университети да реализират печалби. Това е строго забранено от чилийското право, но като цяло не се спазва.
Студентите организираха повече от 40 демонстрации от 2011 г. досега, за да поискат от правителството на Себастиан Пинера /първият десен президент след края на диктатурата през 1990 г. /да реформира образователната система, скъпа и неефективна, според тях.
Чилийското правителство представи няколко законопроекта за университетската система, включително и за намаляване на разходите за заеми, взети от студентите, за да финансират образованието си, но не успя да потуши бунта.
Бившата социалистическа президентка Мишел Бачелет, която наскоро обяви кандидатурата си за президентските избори на 17 ноември, заяви по-рано, че е за безплатно образование "на всички нива" и казва, че образованието е "право, а не бизнес".













АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване