04/17/13 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Как се удвоява цената на тока и балонът на зелените сертификати

Производителите продават електроенергията евтино, но по пътя към крайния потребител се появяват държавни такси, комисиони и тарифите на посредниците, които увеличават фактурата с над 100 процента, пише румънският вестник “Адевърул” в статия под заглавие “Как се удвоява цената на енергията от турбината до електрическия контакт”.

Електроенергията, както и повечето стоки, се оскъпява постепенно от вратата на “завода” до крайния потребител. В Румъния обаче цената на електроенергията от производителя до потребителя нараства двойно, а в някои случаи и тройно, посочва “Адевърул” и проследява етапите във формирането на цените.

Най-евтината електроенергия се произвежда от държавната компания Хидроелектрика, чиито цени тези дни започват от 125 леи за мегаватчас. Друг относително евтин производител е също държавната Нуклеарелектрика (собственик на АЕЦ Черна вода) с цена от 142 леи за мегаватчас (едно евро се разменя за 4,39 румънски леи).

Следват когенерационните централи, които доставят енергия на цена от 169 леи MWh и новата централа на компания “Петром” със 189 леи MWh. Топлоцентралите са относително по-скъпи, доставяйки енергията на цени между 190 и 270 леи MWh. Също така по-скъпи са вятърните централи с 250-290 леи MWh, но те към момента имат малък дял, между 5 и 15 процента. Най-голям е делът на ТЕЦ-овете (между 50 и 55 процента), следвани от ядрените мощности и водните, пояснява вестникът.

Следващото стъпало по стълбицата към потребителя се заема от енергийната борса OPCOM, където се осъществяват договорите с доставчиците. В края на миналата седмица на борсата бяха обявени цени между 200 и 250 леи MWh. След това идва редът на доставчиците и дистрибуторите.

Енергийният експерт Жан Константинеску обяснява, че “от 100 процента сметка за електроенергия, на преносителите се падат между 7 и 13 процента, тъй като те осигуряват и обслужването на системата, а на дистрибуторите - между 32 и 37 процента”.

По думите му има и някои поддоставчици, на които също се падат няколко процента. Жан Константинеску отбелязва, че дистрибуторите имат толкова голям дял в цената, защото се занимават освен със самото разпределение, и с диспечерска работа, различни регулации, администрират функционалните и технологични резерви и притежават мрежите - от стълбовете до контактите, които се нуждаят от големи инвестиции.

Потребителите в Румъния се делят на няколко категории, като основните групи са тази на строго регламентираните - домакинствата и държавните институции, и по-слабо регламентираната - компании и юридически лица. Строго регламентираната група плаща близо 450 леи MWh, а цената се контролира от държавата, пише “Адевърул”. В момента се осъществява процес на либерализиране, който ще доведе до поскъпване, отбелязва изданието.

В Западна Европа, където работи енергийният модел, към който се е насочила Румъния, цената на тока е 170 евро MWh, което в румънски пари е близо 750 леи MWh. Някъде толкова ще бъде цената след пълната либерализация на пазара, оценяват експерти, цитирани от “Адевърул”.

По-слабо регламентираната група плаща сметки в зависимост от договореното с доставчика. Преките партньори на Хидроелектрика в Румъния се наричат “умните момчета”, които не използват посредник и съответно плащат най-ниски цени. (Хидроелектрика бе обявена в несъстоятелност през юни 2012 г. със загуби от 1,1 милиарда евро за периода 2006-2012 г.; според съдебния администратор на компанията сред причините за изпадане в несъстоятелност са ощетяващите го двустранни договори - бел. ред.)

Останалите потребители в по-слабо регламентираната група, най-вече големите консуматори, също имат предимства чрез преференциални цени, които обаче се колебаят около тези, които обявява енергийната борса OPCOM. Най-онеправдани са малките фирми и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване