04/18/13 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Взривът в Тексас - отмъщение за атака на ФБР срещу секта, основана от българин?

В сряда вечерта мощна експлозия разтресе малкото американско градче Уест след избухнал пожар във фабрика за торове. Докато спасители търсят оцелели, а полицията улики за причините, американски медии извадиха версията, че случилото се може да е умишлен акт, посветен на 20-та годишнина от трагедията в ранчото на Дейвид Кореш край близкия град Уейко, когато загиват 79 членове на сектата „ Клонка Давидова“. Тази секта е основана от българина Виктор Хутев през 1934 г., сочи Уикипедия. Преди това той е отлъчен от Църквата на адвентистите от седмия ден.
Хутев купува парче земя край Уейко и там строи ранчо с религиозно училище. Той кръщава имението „Планината Кармел“. Американските му последователи вярват, че в Хутев се е въплътил пророк Илия, който е слязъл от Небесното царство, за да провъзгласи второто пришествие.
След смъртта на Виктор Хутев през 1955 г. в сектата избухва борба за власт, която печели Бенджамин Роудън, а през 1987 г. неин лидер става Дейвид Кореш.
Той и последователите очакват предстоящ сблъсък между истински вярващите в Бога и вероотстъпниците. Подготвяйки се за него, Кореш започва да купува оръжие. През юни 1992 г. Бюрото за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия на САЩ започва да разследва "Планината Кармел". През ноември-декември 1992 г. и януари 1993 г. агенти на ФБР разпитват бивши членове на сектата, които не разкриват нищо за евентуални оръжейни афери на Кореш, но за сметка на това разказват за систематичните изнасилвания и сексуалния тормоз на деца.
На 28 февруари 1993 г. имението е обградено от агенти на ФБР. Когато те атакуват, хората на Кореш откриват огън по тях според официалната американска версия за трагедията. 4 агенти са убити. Тогава ФБР обкръжава сградата, в която се намират 110 души, сред които 30 деца. 51 дена продължава обсадата, докато на 19 април 1993 г. е дадена заповед за атака. Танкове влизат в дървената къща, а вътре е вкаран сълзотворен газ. Избухналият пожар изпепелява хората вътре.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване