04/18/13 14:44
(http://www.klassa.bg/)

Германия одобри финансовата помощ за Кипър

Германският Бундестаг одобри финансовата помощ за Кипър с огромно мнозинство, както и всички останали спасителни мерки за изпадналите в криза страни от еврозоната, съобщиха германски медии. ЕС и МВФ ще отпуснат общо до 10 милиарда евро кредити на Кипър. В замяна на това правителството в Никозия ще преструктурира банковия си сектор. Делът на Германия в спасителния пакет ще бъде близо 3 милиарда евро.

Две от трите опозиционни партии, Социалдемократическата и Зелените, подкрепиха с гласовете си мнозинството на Ангела Меркел, както направиха и в повечето предишни гласувания.
Министърът на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Бундестагът е "поел своите отговорности за еврото и еврозоната", както и отговорността за собствените си интереси. "За експортно насочена икономика като Германия единната валута е необходимата база за растеж, заетост и просперитет", допълни той.

За отпускането на помощ за Кипър е необходимо тя да бъде одобрена и от парламентите в другите страни от еврозоната.

Германските депутати днес гласуваха и за удължаването на срока на кредитните линии за Ирландия и Португалия, като Шойбле посочи огромните усилия на двете страни, които според него вече започват да дават резултат.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване