04/18/13 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Европа: несигурни прогнози за шистовия газ

в. Файненшъл таймс

Все още не е ясно дали шистовата газова революция в САЩ може да бъде повторена в Европа. Така или иначе инвеститорите, които рано купиха акции в европейските компании за проучване на шистов газ, на фона на първоначалната еуфория от перспективите за бързи печалби, бяха разочаровани.

San Leon Energy и Aurelian Oil & Gas се сляха неотдавна чрез сделка, целяща да запази парите в наличност, след поредица разочароващи проучвателни сондажи за неконвенционален газ в Полша - страната, която мнозина възприеха като най-вероятния лидер в усилията да се започне промишлен добив на шистов газ.

Проучвателната компания от сектора 3Legs Resources също бе засегната от рязко спадане на цените на акциите си, откакто две години е на борсата в Лондон, заради разочароващия напредък с проучването на находищата.

Миналия месец председателят на компанията Тимъти Егар, бивш държавен министър на енергетиката в правителството на консерваторите на Джон Мейджър, бе принуден да се обърне към инвеститорите и да върне оставащите средства на акционерите. 3Legs възнамерява да продължи да крета макар и с намалени разходи за проучвания в партньорство с голямата американска петролна компания ConocoPhillips.

Американската компания Chevron също остава ангажирана с проучвания в Полша. Политическата решимост на Полша да намали газовата си зависимост от Русия наред с твърденията на американската администрация, че Полша вероятно притежава 5,3 трилиона кубични метра шистов газ - най-големите залежи в Европа - разпали търсенето на лицензи за проучвания в страната.

По-скорошни оценки, представени от полския геоложки институт, представят по-скромен сценарий, според който резервите на страната от шистов газ консервативно са 346-768 милиарда кубични метра. Това обаче би било достатъчно да покрие нуждите на Полша за период от 35-65 години.

България и Румъния също бяха определени като страни от Източна Европа с потенциал за промишлен добив на шистов газ. В Западна Европа въпреки различните мораториуми, които спряха проучванията за перспективите на шистовия газ, Германия, Франция, Испания и Великобритания също са в списъка от страни, в които експертите твърдят, че има доходоносни източници на газови находища на суша.

България на картата на находищата за шистов газ в света. Карта: Административна служба за енергийна информация на САЩ

Въпросите обаче за окончателните разходи по добива спрямо разходите за добив на обикновения газ, наред с голямата доза несигурност за мащаба на подходящите газоносни скали, съдържащи се в шистовите формации в тези страни, продължават да подкопават прогнозите за бум, подобен на американския.

Във Великобритания поне правителството изглежда има силното желание да даде отпор на противопоставянето на природозащитниците и насърчава добива на шистов газ, опитвайки се да се справи с изчерпването в дългосрочна перспектива на британския резерви от конвенционален газ и петрол.

Като част от опитите да се смекчи противопоставянето на шистовия газ, миналия месец финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн обяви данъчни облекчения и предложения, за да се гарантира на общностите, че ще имат ползва от проектите за шистов газ в техните райони.

Според неотдавнашен доклад на консултантската компания в областта на енергетиката Wood Mackenzie съчетанието данъчни облекчения и опит да се разсеят обществените страхове, че фракингът евентуално може да предизвика земетресения и замърсяване на околната среда, няма да бъдат достатъчни да се развие значима промишленост на шистовия газ във Великобритания.

Успехът ще изисква скала, която “е добра толкова, колкото най-добрите шистови находища в Северна Америка,” за да се покрият отчасти по-високите от очакваното производствени разходи.

Найл Роуънтри, един от авторите на доклада, отбелязва: “Докато не бъдат пробити много, много кладенци, докато не бъдат доразвити пукнатини и не бъдат хидравлично изпитани, не е възможно точно да се посочи максималният извлекаем обем на шистов газ във Великобритания и затова оценките за това как ще се отрази в крайна сметка върху газовото предлагане във ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване