04/18/13 13:24
(http://www.klassa.bg/)

Експлозията в Тексас е предизвикала трус с магнитуд 2,1

Геоложката служба на САЩ е регистрирала земен трус с магнитуд от 2,1 след силната експлозия в градчето Уест, близо до град Уейко, Тексас, където в сряда вечерта се взриви завод за минерални торове, предаде АП. Много от жителите на населени места в радиус от 70 км са започнали да търсят в интернет информация за станало земетресение, преди да разберат причината.
Спасителните работи на мястото на трагедията са продължили цяла нощ. Според информация на някои американски телевизии загинали са 70 души и над 200 са ранени. Местната полиция обаче съобщи в четвъртък по обяд българско време, че загиналите са между 5 и 15 души, а ранените около 169. Свидетели твърдят, че има много разрушени сгради наоколо, затова броят на жертвите не може да бъде уточнен.
На местния стадион е направен спасителен пункт, където доставят пострадалите и оттам ги превозват с линейки.
Американските власти нямат все още версии за причините на инцидента. От видеозаписите се вижда, че първо във фабриката е избухнал пожар, а после взрив. Възможно е огънят да е предизвикан от някаква химическа реакция или да е престъпен акт.
Много американски медии си припомниха събитията от 1993 г., когато ФБР бе обсадила край Уейко членове на религиозната секта „Клонка Давидова “. При избухналия пожар на 19 април тогава загинаха 79 от сектантите, сред които 20 деца. И досега се спори дали пожарът е акт на самоубийство на затворилите се в ранчото хора, или е грешка в спецоперацията на ФБР.. Дали експлозията във фабриката за торове е свързана с 20-та годишнина от онзи драматичен инцидент, тепърва ще се изяснява.
Представители на местните и щатски власти сравниха емоционално случилото се с експлозия на атомна бомба или с войната в Ирак.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване