04/18/13 12:14
(http://www.hsnovini.com/)

За 15 бона реставрират монументални пана на Яранов

Монументалните пана се намират на бул. “Г. С. Раковски” в Димитровград

15 000 лева за спешна реставрация на шест монументални пана от бетонен релеф, дело на художника Атанас Яранов ще осигури община Димитровград. Това е заключението на експертна комисия, която бе сформирана от кметската администрация заради лошото състояние на паната. Релефите са разположени по фасадите на шест панелни блока на бул. „Г. С. Раковски”.

Над всяка една от творбите ще бъде монтирана козирка, която да ги предпазва от лоши атмосферни влияния. Паната са поставени през 1973 година. През 2010-а професори от Съюза на българските художници препоръчаха реставрация и съхранение на ценните произведения на изкуството в Димитровград. Тогава те оцениха творбите на 900 000 лева.

Общината, съвместно с института по недвижимото културно-историческо наследство, организира в столицата форум по проект АТРИУМ. Целта бе да се обсъди ръководството за управление и опазване на обхванатите архитектурни обекти. По проекта “Архитектурата на тоталитарните режими”  Димитровград си партнира с градове от 11 държави. Разработката цели създаването на единен европейски маршрут. Предстои издаването на дигителен каталог и включването на туроператори, които да привличат туристи.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване