04/18/13 00:46
(http://e-vestnik.bg/)

Крадците се изпокрадоха или защо Zamunda се умножи по две

Новият сайт zamunda.se е пълен с реклами. Предполага се, че екипът на сайта, който го е възстановил на новия адрес, е осигурявал рекламите за zamunda.net.

От сайта zamunda.net се пръкна още един - zamunda.se и интернет се напълни с обяснения как всъщност сайтът е откраднат и ощетените са го възстановили на нов адрес.
Малцина потребители знаят, че след пощата abv.bg най-посещавания български сайт е zamunda.net (Фейсбук и YouTube са с повече посещения, но не са български).
Тоест – става дума за една от най-мащабните кражби в държавата, макар и на сайт.

Особеното в случая е, че става дума за сайт, който е в зоната на здрача. С този сайт се споделят филми и музика, компютърни програми, всичките безплатно. За средния българин да плаща за програма или филм е недопустимо. И затова сайтове като zamunda.net и arena.bg са най-посещаваните.
Такива сайтове в западните страни се преследват, собствениците им попадат в затвора, защото нарушават законите. И българските закони са подобни, но у нас някак такива сайтове съществуват без особени проблеми. Тук политиката на ченгетата е специфична – хем преследват тези сайтове, хем ги оставят да съществуват. Това по-скоро прилича на рекет. Години наред примерно ГДБОП тормозеха zamunda.net и arena.bg, но не закачаха други подобни сайтове като data.bg и т. н.

В случая със zamunda.net се оказа, че проблемите на сайта възникнаха отвътре.
Проблемът е, че тук не може да се говори с имена. Никой не знае кой е собственик на zamunda.net. Ако се вярва на Явор Колев от ГДБОП, който се занимава с компютърните престъпления, собственикът на zamunda.net е някъде в Русия и той очаква оплакване от него. Същевременно той е посочвал като собственик сирийски гражданин. А единственото видимо лице на  сайта в България е бил Мартин Павлов, за който се твърди, че го е създал, а пак ГДБОП го е посочвало като реален собственик на „Замунда”. Той съобщи пред “Блиц”, че става дума за кражба и вече е бивш собственик на zamunda.net, но с отстранения от сайта екип го е възстановил на новия адрес zamunda.se.

Вече се изписа из интернет, че крадецът на сайта е един от администраторите на zamunda.net с ник break. Като използвал достъп до мейла, с който се управлява домейна - името zamunda.net, в нощта на 13 срещу 14 април копирал цялото съдържание на сайта на други сървъри и след това прехвърлил домейна към тях. После изтрил съществуващото съдържание на първоначалните сървъри и всички бекъп копия. В това се състои кражбата.
Сайтът е печелил от реклама неизвестно колко, но не малко, поради високата посещаемост. Сега рекламата вероятно ще се раздели между стария и новия сайт. Колкото и да е непрестижна и ограничена рекламата в пиратски сайт, поради огромните посещения в него тя все пак носи значителни приходи.

От стария сайт zamunda.net изчезнаха рекламите и се преместиха в новия.

Но не се знае кой от кого е откраднал Замунда. Няма имена. Останалите администратори на zamunda.net, чийто достъп до управлението на сайта бил отрязан от крадеца, намерили едно неизтрито от него копие на сайта и го възстановили на нов адрес zamunda.se. Това е шведски домейн, страна, прочула се с пиратската си партия и с thepiratebay.se (превежда се като „пиратският залив”) – световен лидер на торент-тракерите, тоест на сайтовете, с които се точат филми, музики и др. Наричат го споделяне. Гледаш филм, после го подаряваш и други да го гледат, качваш го в този сайт, тоест по-просто казано даваш някаква връзка, чрез която други потребители си копират от твоя компютър, докато е включен в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване