04/18/13 12:57
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират застой на чуждите инвестиции през 2013 г.


През тази година, доколкото може да се прецени към момента, едва ли ще има ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас. Това прогнозира икономистът от Industry Watch Георги Стоев, уточнявайки, че за изминалата 2012 г. ПЧИ са общо 1.48 млрд. евро (при положение, че през 2007 г. са били над 6 млрд. евро). Основания за тази песимистична прогноза дават данните както за първите два месеца на годината, така и за едногодишен период назад.

Според последните данни на БНБ, за първите два месеца на годината чуждите инвестиции у нас са едва 41 млн. евро, докато за същия период на миналата година са били над 10 пъти повече. За период от 12 месеца – от февруари 2012 г. до януари 2013 г., те са около 1.2 млрд. евро, докато за предходните 12 месеца те са били около 1.8 млрд. евро. Именно този значителен спад от 34%, разгледан на годишна база показва, според Георги Стоев, че има проблем с намаляващия обем на чуждите инвестиции в страната през последните две години.

Стоев посочи, че при този общо взето малък обем на ПЧИ, идването у нас само на един крупен инвеститор или изтеглянето на такъв от България може да окаже влияние в „плюс“ или „минус“ с 5-10% (в рамките на няколкостотин евро), върху общия размер на инвестициите.

Лек оптимизъм буди появилото се напоследък известно оживление на пазара на индустриални земи, смятат от Industry Watch. Проявен е интерес и са констатирани запитвания за покупка на индустриални терени от потенциални инвеститори от Италия, Китай, Дания, Турция. Засега обаче това не означава, че ще бъдат реализирани сделки, което би довело до някакъв ръст на ПЧИ.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване