04/18/13 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Първото гласуване за президент в Италия не излъчи победител

Италианският парламент не успя да избере след първото гласуване държавен глава, предаде
АНСА. От 1007 т.н. големи избиратели ( двете камери на парламента, плюс делегати на районите) нужният кворум бе 672 гласа. Тях не успя да събере кандидатът Франко Марини. Той се оказа компромисната фигура между Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани и Народ на свободата на Силвио Берлускони. Но още преди първия вот стана ясно , че една част от хората на Берсани, обединени около харизматичния кмет на Флоренция Матео Ренци, са против бившия шеф на Сената, който е на 80 г.
Третата политическа сила Движението „5 звезди“ на Бепе Грило гласува за своя кандидат Стефано Родота, след като номинираната след вътрешно онайн гласуване журналистка Милена Габанели се отказа.
Президентът може да бъде избран с две трети мнозинство от 1007-те големи избиратели на едно от първите три гласувания. Второто ще бъде в четвъртък следобед, третото в петък сутрин. След това ще се гласува, докато един от кандидатите не получи обикновено мнозинство от 504 гласа. Изборът може да продължи и през уикенда, прогнозира АНСА. Гласуването е тайно.
При първия вот някой бе пуснал бюлетина с името на шоузвездата Валерия Марини, предаде АНСА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване