04/18/13 13:14
(http://www.klassa.bg/)

Славата скъсява живота на звездите

Блестящата публична кариера може да е с цената на по-кратък живот, показва изследване, цитирано от Би Би Си. То е било направено въз основа на 1000 некролога във в. „Ню Йорк таймс“, публикувани между 2009 г. и 2011 г. Според резултатите изпълнителите и спортните звезди изглежда живеят по-малко от тези, постигнали успехи с друга кариера. Изследователите от Австралия признават, че проучването им не дава окончателни отговори, но предизвиква интересни въпроси за цената на славата. Изпълнителите, като актьори, певци и музиканти, както и спортистите, са живели средно по 77 години. Писателите, композиторите и художниците са живели до 79 години, т.нар. академици, тоест историци, икономисти и др., са доживели до 82 г., а бизнесмените и политиците са имали средна продължителност на живота от 83 години. Според изследователите от Университета на Куинсланд и Университета на Нов Южен Уелс раковите заболявания и особено ракът на белите дробове е най-често срещан при изпълнителите.
Според проф. Ричард Ъпстейн откритието трябва да служи като предупреждение за бъдещи здравни проблеми. А психоложката по поведение на звездите Хани Лангкастър – Джеймс казва, че кариерата на звездите е изпълнена с „уникални стресиращи фактори“, например стремежът да отговаряш непрестанно на публичния си имидж, което води до рисковано поведение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване