04/20/13 06:47
(http://www.klassa.bg/)

Европейски финансисти се оплакват в САЩ

Банките в Европа се страхуват да отпускат пари заради съмнения в способността на своите клиенти да погасяват кредитите, оплака се в петък във Вашингтон президентът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Марио Драги.
"Банките имат опасения за платежоспособността на клиентите си, те се страхуват, че техните клиенти няма да им върнат парите", каза на пресконференция Марио Драги, след среща на финансовите министри от Г20. "Ние продължаваме да работим", за да се промени това положение, увери той.
Но основната причина за липсата на кредитиране от страна на банките в еврозоната, особено в най-уязвимите страни, е "липсата на търсене", отчасти заради икономическата криза, допълни той.
Това е "много сериозен проблем", призна от своя страна еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен.
Запитан за възможността ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент на срещата следващия месец, Драги отказа да даде какъвто и да е знак за това, но подчерта, че не е видял "подобрение на ситуацията", след последното заседание на банката по-рано този месец.
Помолен да коментира също и казаното от германският финансов министър Волфганг Шойбле, който предложи на ЕЦБ да намали ликвидността в еврозоната, Драги заяви, че неговата институция е "абсолютно независима".
Двамата европейски лидери се спряха на икономическия спад, който преобладава в Европа и върху натиска, които се оказва върху Стария континент да се откаже от политиката на бюджетни ограничения, водена в момента.
"През последните дни получихме много съвети за темповете на фискалните корекции в Европа. Е, аз ще ви издам една тайна: ритъмът на фискални корекции в Европа вече се забави от миналата година", увери еврокомисарят.
Усилията за намаляване на дефицита и дълга представляват около 0,75% от брутния вътрешен продукт в еврозоната, каза той, или половината от това, което беше миналата година. Фискалната корекция в САЩ е много по-сериозна и може би ще достигне 1,75% от БВП тази година, обясни още Оли Рен.


















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване