04/20/13 10:04
(http://www.klassa.bg/)

Ирак провежда местни избори на фона на атентати

Ирак провежда първите местни избори след изтеглянето на американските военнослужещи от азиатската страна.

Вотът е ключов тест за стабилността на страната след серията атаки, при които загинаха повече от 100 души, предаде АФП. От четвъртък вечерта 37 души изгубиха живота си в атентати, 27 от тях при атака на кафене в сунитски квартал на Багдад.

Днес в Ирак могат да се движат само автомобили със специални пропуски. Силите за сигурност засилиха проверките по пътищата, както и охраната на избирателните секции.

Пунктовете за гласуване на първия в страната вот от парламентарните избори през 2010 г. отвориха в 07:00 часа местно време.

Право на глас в страната имат около 13,8 милиона граждани, а в изборите участват в повече от 8000 кандидати за 378 места.

Едва 12 от 18-те провинции обаче гласуват. Това подтикна дипломати и наблюдатели да споделят съмнения за легитимността на гласуването.

Трите провинции от автономния регион Кюрдистан имат различен избирателен календар, а в Киркук изборите са отложени заради съдебно действие. Багдад реши да отложи гласуването в Анбар и Ниневия – и двете доминирани от сунити, където има антиправителствени протести от 4 месеца насам.

















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване