04/20/13 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Марин Райков препоръча границата между България и Румъния да се сведе до нула

Границата между България и Македония трябва да бъде снижена практически до нула, коментира премиерът и министър на външните работи Марин Райков. Аргументът му е, че двете държави имат обща история и общо бъдеще в Европейския съюз.

След публикуването на доклада за напредъка на Македония по пътя към европейското членство българският министър-председател потвърди позицията на кабинета „Борисов”, че България ще даде зелена светлина за присъединяването на Скопие, когато бъдат установени добросъседски отношения, предаде агенция „Фокус”.

„Много ясни са становищата на нашите европейски партньори. Първото, което трябва да бъде направено, е да започне изграждането на едни добросъседски отношения около нея – т.е. да не се генерира напрежение самоцелно в комуникацията с всички съседи, особено с тези, които са страни-членки на ЕС,” подчерта Марин Райков.

Освен България, която постави ултиматум на Македония заради кражбата на история и недобронамереното политическо говорене през есента на миналата година, държавата има дългогодишен спор за името с Гърция, който също спъва напредъка.

По думите на Марин Райков, не трябва да се отстоява една идеология на отрицание на идентитета на собствения народ.
„Ние споделяме обща история, имаме много близки езикови традиции и хората не трябва да бъдат изкуствено делени. Първата стъпка, която трябва да направим, е да забравим идеологията на титовизма, станилизма и т.н.,” препоръча Марин Райков.

Премиерът посети смолянското село Тънка бара, където жителите го посрещнаха с питка с мед и му благодариха за осигуреното финансиране за укрепване на голямо свлачище там.

















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване