04/20/13 08:44
(http://www.klassa.bg/)

Черен пушек на изборите за президент в Италия, Берсани заплаши да напусне лидерството на левицата

Земетресение удари левицата в Италия, след като и най-силният й кандидат Романо Проди не успя да получи кворум при четвъртото гласуване за президент в парламента в събота, предаде АНСА. Лидерът на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани обяви, че след избирането на държавен глава ще напусне ръководството на партията, тъй като се разбра, че сред парламентаристите й има около 100-на предатели - те не са гласували за Проди.
В събота маратонът за избор на президент продължава. След третото гласуване, на което се провали първият кандидат на левицата Франко Марини, вече се изисква обикновено мнозинство – 504 гласа от общо 1007 гласуващи – двете камери на парламента плюс делегати на районите. Проди събра само 395 гласа, като десницата бойкотира този вот, а движението на Бепе Грило си гласува за своя кандидат Стефано Родота. Засега той събира най-много гласове, макар и недостатъчни. Има вариант левицата в крайна сметка да гласува за него. Другият вариант е Силвио Берлускони да приеме кандидата на Марио Монти - вътрешният министър в правителството Ана-Мария Канчелиери. Очаква се първото гласуване в събота сутринта да е само за сондиране на позициите, докато партиите проведат спешни преговори в търсене на консенсусна фигура
Медиите вече сравниха президентските избори в Италия с тези за папа във Ватикана и чакат да видят кога над парламента в Рим ще се извие бял пушек.
Хаосът на президентските избори предвещава нови парламентарни скоро, тъй като не се вижда как този парламент може да одобри правителство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване