04/27/13 06:34
(http://e-vestnik.bg/)

Бежанският статут като път към джихада

Джохар и Тамерлан, уловени от охранителна камера. Снимка от тв екрана.

Братя Царнаеви, извършили клането в Бостън, са имали политическо убежище в САЩ - новината вдигна буря от възмущение в американското общество. Ще напомним, че според бащата на терористите Анзор Царнаев семейството заминало за САЩ, тъй като през 1999 г. избухнала втората война в Чечения и в Русия започнали гонения срещу хората от кавказката република. Миграционната служба на САЩ повярвала, че вижда поредните “жертви на колониалната политика на Кремъл”, и ги дарила с желаното убежище.САЩ са световен лидер по броя на приетите емигранти (над 2 милиона годишно) и сред държавите, получаващи най-много молби за политическо убежище (стотици хиляди всяка година). Бежански статут се дава извън пределите на САЩ. В самата Америка пък може да се иска политическо убежище. Фактически обаче става дума за едно и също.

Една от главните идеи на американците гласи, че страната им е сигурен пристан за хора от цял свят, преследвани заради техните политически и религиозни убеждения. Уви - днес това благородно начинание е подложено на силна бюрократично опошляване. Преди да пристигна в САЩ, щом чуех за бежанци, си представях окървавени, изтощени хора, спасяващи се от смъртна опасност. Но американските бежанци (над 2,5 милиона души) общо взето не приличат много на мъченици. Мнозина просто са успели да измислят история, убедителна за чиновниците по имиграцията.

Основният парадокс обаче май е другаде: за Америка често са най-опасни точно онези кандидати за политическо убежище, които не мамят американците.

“За да получиш политическо убежище, трябва да убедиш служителя по миграцията, че си преследван в родната си страна заради политическите или религиозните си възгледи. Чиновниците знаят положението с човешките права в различните страни, също и кои социални групи се подлагат на гонения. Ако например един чеченец казва, че го преследва режимът на Кадиров, или узбекистански мюсюлманин разправя, че бил хвърлен в затвора, само защото се е молел по пет пъти на ден, шансът да им повярват е по-голям, отколкото на човек от страна, благополучна в очите на американските власти”, разказа пред Росбалт Елена Голдбърг, адвокатка от Сан Диего, която урежда легален статут в САЩ за хора от бившия Съветски съюз.

Ако пък миграционният служител откаже политическо убежище, решението може да се оспори в съда - той просто ще бъде принуден да признае факта за репресиите, подкрепен с обосновани доказателства. Мнозина пристигащи от Северен Кавказ и Централна Азия, които подават молби за политическо убежище в САЩ, наистина са били подлагани на гонения в родината си. Проблемът е, че тези мигранти често са настроени против западната политическа система и са убедени привърженици на шериатските закони в живота. Уви - американските власти просто нямат възможност да откажат убежище заради “неправилни” политически убеждения. ФБР проверява дали кандидатите за подслон в САЩ поддържат връзки с терористични организации, но е противозаконно потенциални американци да бъдат питани за техния светоглед.

Религиозната толерантност в САЩ само укрепва и бездруго консервативните схващания на мюсюлманите от бившия СССР. Щом дойдат тук, много жени от Узбекистан и Таджикистан например тръгват с фереджета (забранени в тези държави), а съпрузите им си пускат “уахабитски” бради.

Гафът с Царнаеви не е първи за миграционната служба в САЩ. На 21 януари 2012 г. на международното летище в Чикаго бе арестуван узбекистанският бежанец Джамшид Мухторов, решил да замине за Афганистан и да се бие там срещу “американските окупатори”. Той бе обвинен в опит ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване