04/27/13 06:37
(http://e-vestnik.bg/)

Джърси се бори да запази статута си на финансов център

ДПА

Малкият остров Джърси привлича хиляди туристи с обширните си пясъчни плажове, слънчевите пейзажи и странната смесица от “много британски” и френски начин на живот на едва 20 километра от френския бряг.

Островът с луксозни автомобили, кръстосващи улиците, и големи банки, наредени по пешеходната зона на град Сейнт Хелиър магнит за богаташите от цял свят и техните пари.

Самоуправляващият се остров, който е коронно владение на Великобритания*, е сред най-големите офшорни финансови центрове в Европа и поради тази причина е мишена на ожесточени критики. В сряда (24 април) жителите на острова гласуваха в референдум дали биха искали повече демокрация.

“На Джърси има само една партия и тя се нарича “финанси”", казва Ник льо Корню, 54-годишен безработен финансов адвокат и член на опозицията, настояваща за промяна в политическото статукво.

Според него гласоподавателите трябва да гласуват за радикална промяна в начина на разпределение на избирателните райони.

В богатия Север, където са жилищата на състоятелните финансови мениджъри, се пада по един член на законодателния орган, известен като “Щатите” (”the States”), на 1500 жители. В по-скромните райони на Сейнт Хелиър съотношението е един представител на 19 000 жители.

Докато надеждите им за победа в изборите намаляват Льо Корню и съюзниците му твърдят, че този демократичен дефицит е позор за острова, тъй като оставя политическата власт в ръцете на шепа хора, чиято основна цел е да запазят статута на острова като данъчно убежище.

Референдумът дава на избирателите три възможности: две за промяна и една за запазване на сегашната система. Очаква се повечето гласоподаватели да гласуват за промяна, но не за по-драстичния вариант, предлаган от Льо Корню.

Застъпниците на статуквото призоваха избирателите да не гласуват за промяна заради самата промяна. Поддръжниците на третия вариант, който предвижда намаляване на броя на избираните членове на “the States”, пък твърдят, че на референдума е заложено финансовото здраве на Джърси.

“В по-голямата част от икономическите ни сектори пиковите дни са зад нас. Трябва да се събудим за промяна. Иначе един ден ще видим, как първата голяма банка си отива”, казва инвестиционният мениджър Бен Шентън.

Системата на четирите острова в Ламанша - Джърси, Гърнси, Олдърни и Сарк е атавизъм от феодалната ера. Начело на политическата система стои управител.

Островите не са нито част от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз, но подобно на остров Ман са владение на Короната. Личният съвет, който заседава в Лондон, трябва да одобрява законите на Джърси.

Джърси бе изваден от “сивия списък” на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) на страните, обвинени, че подпомагат заобикалянето на данъчните закони, след като правителството сключи редица споразумения за избягване на двойното данъчно облагане със страни членки на ЕС и други държави.

Според критиците обаче това подобряване на статута на острова е несериозно. “Разбира се, че Джърси е данъчно убежище”, отбелязва Ричард Мърфи, британски икономист и автор, който управлява сайта “Tax Research UK”.

Експертът посочва гаранциите за поверителност, факт, че малко неща се знаят за начина, по който е натрупано богатството, и ниските данъци.

Официални статистически данни сочат, че 49 % от брутния вътрешен продукт (БВП) идват от банково дело, доверителни фондове, хедж фондове, частни фондации и финансовоправни услуги.

Данъчната система е благоприятна за чужденците, докато жителите на острова носят 80 % от данъчната тежест. Чужденците, които насочват колосални суми през тръстовете на острова, плащат малко.

Тази система има странни резултати. Преди няколко години международните търговци намериха “вратичка” в британския закон за ДДС, довела до схема, при която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване