04/27/13 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Заразата, наречена смартфон

Използването на мобилни телефони е заразно и хората често следват чуждия пример - те почти два пъти по-често проверяват и изпращат есемеси, ако някой преди тях го направи, пише Daily Mail, pозовавайки се на американско проучване.

Проверката на джиесема се превърна в навик, както в миналото - поглеждането на часовника. Собствениците на мобилните устройства просто инстинктивно наглеждат екраните, за да видят дали са получили съобщение, или просто за бърз поглед във Facebook.

Учените от университета в Мичиган са констатирали, че жените много по-лесно се поддават на "заразния пример", отколкото мъжете. Екипът на д-р Даниъл Крюгер внимателно наблюдавал поведението на студенти в университетските заведения за обществено хранене между месеците януари и април 2011 година.

Изследователите анализирали поведението на студенти, стоящи по двойки на масите в продължение на 20 минути и използваните от тях на мобилни устройства. Специалистите документирали употребата им през 10-секундни интервали.

Екипът установил, че след като един от сътрапезниците прибегне до смартфона си, в 39,5 на сто от случаите неговият пример бивал последван в някой от следващите 10-секундни интервали. Според изследователите това е естествен психологически процес, при който хората се стремят да не бъдат "социално изключени от групата". Поради тази причина, имитирайки другия, ние също търсим по-широк контакт с нашето обкръжение от близки и познати.

Екипът провел изследване и с други възрастови групи.  

Ефектът на подражанието не бил констатиран при по-възрастните хора, тъй като навикът да ползват мобилните апарати не бил толкова силно вкоренен във всекидневието им, пише вестникът.













Daily Mail


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване