04/27/13 06:59
(http://www.klassa.bg/)

НПО срещу руска АЕЦ край Калининград

Повече от 90 неправителствени организации в 22 страни призоваха в петък една от най-големите френски банки, Сосиете Женерал /Societe Generale/, да не финансира строителството на атомната електроцентрала в Калининград, Русия, отбелязвайки авансово годишнина от бедствието в Чернобил.
Организациите се обръщат в отворено писмо към изпълнителния директор на френската банка Фредерик Удеа /Frederic Oudea/, искайки да "се оттегли финансирането на ядрената енергетика на брега на Балтийско море".
Проектът "има много нерешени въпроси като икономическата жизнеспособност на предприятието, рискове за безопасността, недемократични процедури и неблагоприятно обществено мнение", казват организации от Франция, Русия, Финландия, Германия, Украйна и САЩ.
Според организацията "Приятели на земята" /Amis de la Terre/, Росатом, руската компания водеща в проекта, в момента търси инвеститор за 49% от финансирането на проекта за централата, която трябва да се разположи в руския анклав между Полша и Литва.
След BNP Paribas през декември, германската банка HypoVereinsbank, дъщерно дружество на италианската група УниКредит, обяви, че няма да участва във финансирането на проекта, съобщи неправителствената организация, която призовава Сосиете женерал и кредитния застраховател Кофас /Coface/да "последват техния пример".
На въпрос на АФП френската банка отговори, че ще вземе решението си в светлината на резултатите от задълбочено проучване, което ще се проведе на екологичните и социалните аспекти на проекта.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване