04/28/13 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Евроскептичните партии печелят парламентарните избори в Исландия

Опозиционните дясноцентристки партии в Исландия се завръщат на власт след парламентарните избори в страната на 27 април, предаде Би Би Си. Партията на независимостта печели 26 % от гласовете при преброени почти всички бюлетини, а Прогресивната партия – 24 на сто. Двете заедно ще имат почти 40 от 63-те места в парламента. Управляващите социалдемократи изостават с 13 % от гласовете. Двете десни партии са смятани за евроскептични, което може да забави усилията на страната за членство в Европейскя съюз.
Това е драматично завръщане на власт на политически сили, критикувани за икономическия срив на Исландия през 2008 г. Просперитетът на страната бе заличен с колабирането на трите й банки. Социалдемократите дойдоха на власт година по-късно с програма за икономии, скроена според изискванията на международните кредитори. След изборите в събота най-вероятният премиер ще е лидерът на Партията на независимостта Бярни Бенедиктсон (на снимката).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване