04/28/13 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Задължителни часове по военна подготовка в училищата от есента

Задължителни часове по военна подготовка в училищата от есента. Те се въвеждат с наредба на Министерския съвет.

И в момента от първи до 12 клас се изучават по пет часа годишно гражданска защита. Според директора на 51-во училище в столицата тази подготовка може да се разшири с практически умения при бедствия, аварии или терор.

Видео
„Елементи от военното обучение са полезни в училище и най- вече елементи, свързани с адекватната реакция на ученици и учители при терористична атака, защото няма какво да си затваряме очите”, казва Асен Александров.

Учениците смятат, че определени умения в кризисни ситуации няма да са им излишни.

Бомбоубежището на училището също може да се използва в занятията за реакции при кризи. Помещението сега има функции на склад.

От есента в учебната програма ще има часове веднъж месечно за 9 и 10 клас. Подготовката ще е само теоретична - за отношенията армия-общество.

„Искам да успокоя родителите - оръжия и екипировка няма да бъдат използвани в училищата , само видеофилми”, обяснява полк. Иван Георгиев.

За училищата, в които има интерес, могат да се организират курсове по начално военно обучение. Съгласно наредбата, практически занятия ще се провеждат само в университетите и то отново по желание.



















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване