04/28/13 14:24
(http://www.klassa.bg/)

Физици потвърдиха отново теорията на относителността на Айнщайн

Физици потвърдиха по косвен път съществуването на гравитационни вълни , като наблюдаваха звездна система от пулсар и бяло джудже, съобщава „Сайънс“. Международният екип дава още едно доказателство за теорията на относителността на Айнщайн.
Пулсарите са въртящи се неутронни звезди, излъчващи радиовълни. В продължение на 2 години международен екип е наблюдавал масивен пулсар, разположен в центъра на двойна звездна система с маса два пъти колкото тази на Слънцето. В орбита около пулсара се движи бяло джудже. Белите джуджета са звезди, подобни на Слънцето, но изчерпали ядреното си гориво.
Орбитата на бялото джудже, според теорията, трябва постепенно да се намалява поради излъчването на гравитационни вълни. Астрономите са изчислили, че периодът на завъртване продължава около 2,5 часа и се намалява годишно с 8,6 микросекунди. Резултатите от наблюдението се разминават с теоретичните данни с 5%.
Гравитационните вълни, съществуването на които се предсказва от теорията на Айнщайн, представляват движещи се със скоростта на светлината изменения в пространство-времето.
Фиксирането на тези изменения е изключително сложно, защото тяхното въздействие върху околната среда е минимално.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване