04/29/13 12:52
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът у нас се влошава и през април


Бизнес климатът в България продължава да се влошава. През април общият показател на бизнес климата се понижава с 0.6 пункта спрямо равнището си от март, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода. Това се дължи изцяло на влошаване на стопанската конюнктура в промишлеността. Бизнес климатът в промишления отрасъл пада с внушителните 4.2 пункта, най-вече заради засилване на песимизма по отношение на перспективите на компаниите през следващите 6 месеца. В същото време данните на НСИ показват леко подобрение в оценките по отношение на производствената активност в момента.

Средното натоварване на мощностите през април е с 3.4 пункта под нивото от януари и е 68%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци. Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 53.4% и 47.9% от запитаните предприемачи.

Бизнес климатът в строителството се повишава с 4.4 пункта през април, но това е следствие по-скоро от сезонни фактори. За следващата половин година се очаква увеличение на новите поръчки в сектора, което според предприемачите ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план. Но междувременно е налице увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следват финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

В търговията на дребно бизнес климатът остава без промяна, но търговците са по-оптимистично настроени за следващите 6 месеца, за което влияние също имат сезонните фактори. През април анкетата отбелязва засилване на негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда” (с 24.3 пункта), който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени по-голямата част от търговците на дребно предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

При услугите бизнес климатът се подобрява, главно заради по-благоприятните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Негативен фактор и тук е несигурната икономическа среда.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване