04/29/13 09:29
(http://www.klassa.bg/)

Водещите политически сили с еднаква позиция за ДКЕВР, скараха се за "Белене" и цената на тока

За по-силен и регулярен контрол от страна на енергийния регулатор в електроенергийната система на България се обявиха представителите на водещите политически сили в България. Традиционно те се скараха за проекта АЕЦ „Белене” в дискусия за развитието на българската енергетика през следващите четири години в предизборното студио „Промяната май”.

Граждани в ДКЕВР, регулация в ЕРП-тата

Независимо от противоречията между партиите, от които произхождат, участниците в дискусията бяха единодушни, че трябва да се засили контрола на регулатора в сектора. „Сега ДКЕВР трябва да прави по един задължителен одит веднъж на 5 години. Трябва да се направят законодателни промени, така че да има ежегодни проверки в електроразпределителните дружества от страна на ДКЕВР, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция,” коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Бившият енергиен министър подчерта, че членовете на ДКЕВР трябва да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 в парламента и сред тях да има достатъчна гражданска квота. Иван Иванов от ДСБ-БДФ се съгласи с него, като подчерта, че в регулатора трябва да влязат само добри професионалисти без никакви зависимости от олигарси, които да се избират от Народното събрание, а не да се назначават от премиера.

„Гражданската квота трябва да бъде от експерти със съответната подготовка,” заяви Явор Куюмджиев от БСП, според когото решението за енергийния сектор е генералното премахване на „престъпното управление”.

Десислав Чуколов повтори позицията на „Атака”, че ЕРП-тата изобщо не трябва да ги има. „Съществуват достатъчно аргументи за разваляне на договорите с тях. ЧЕЗ е държавна компания – ако чешката държава може да има свое ЕРП, защо България да не може,” попита той. Според него с печалбата от ЕРП-тата България може да се превърне в социална държава, като насочи печалбата към пенсионерите.

Според Прошко Прошков от Движение „България на гражданите” ЕРП-тата са само върха на айсберга. Той изрази съмнение, че всички предложени мерки в енергетиката ще бъдат приложени. „Големият въпрос е възможно ли е да се проведат нормални избори,” подчерта той с препратка към сътресенията в държавата след изтеклите в края на миналата седмица подслушани разговори.



















btvnews.bg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване