04/29/13 06:02
(http://e-vestnik.bg/)

Военните варианти на САЩ за Сирия са ограничени

Асошиейтед прес

Макар Белият дом да оповести, че сирийското правителство е използвало на два пъти химически оръжия, военните варианти пред администрацията на Обама да помогне на бунтовниците да свалят президента Башар ал Асад си остават ограничени.

Въоръжаването им се сблъсква с тежката реалност, че военна групировка, сражаваща се на тяхна страна, положи клетва за вярност към Ал Каида. Установяването на зона, забранена за полети, е сериозно предизвикателство, тъй като Сирия разполага със система за противовъздушна отбрана (ПВО), която е далеч по-силна от онази, с която САЩ и съюзниците им се справиха преди две години в Либия.

Президентът Барак Обама беше обявил, че евентуална употреба на химически оръжия от страна на режима на Асад ще “промени играта” и ще бъде третирано като прекрачване на “червената линия” за сериозна военна реакция, но Белият дом даде ясно да се разбере вчера, че засега няма да бъде извършен дори и светкавичен удар.

С голяма доза предпазливост Белият дом заяви, че разузнавателната общност е стигнала до заключението “с различни степени на увереност”, че сирийският режим е използвал химически оръжия, но не в големи мащаби. В писмо до двама сенатори Белият дом заяви, че доказателствата са неясни и че заключението се основава на физиологични проби.

Информацията е била известна на администрацията и на някои от конгресмените от седмици въпреки публичните изявления на Белия дом. Вчерашните разкрития засилиха позициите на поддръжниците на агресивни военни действия, които поискаха от администрацията да действа и предупредиха, че колебанието само ще окуражи Асад.

Разкритията подчертаха също трудностите пред всяко евентуално действие за изморените от войни конгресмени, които са изпълнени с ужас от конфликта, отнел живота на 70 000 души, но са предпазливи относно американска намеса във война в Близкия изток.

“Няма лесен избор”, каза сенаторът демократ Клеър Маккаскил, която е член на Комисията по въоръжените сили. “Всички варианти имат слабости. Трябва да намерим този с най-малко слабости, който ще отстрани Асад”.

Следващият ход във връзка със Сирия ще бъде сред основните теми на днешната среща на Обама с йорданския крал Абдула Втори, защото този съюзник на САЩ изпитва сериозни трудности със справянето с притока на стотици хиляди бежанци, бягащи от насилието в Сирия. Вицепрезидентът Джо Байдън и Абдула обсъдиха вчера най-добрия път към “мирна, демократична Сирия след Асад, където властта да е у умерени хора”.

“Мисля, че за администрацията е важно да потърси начин да увеличи военния натиск върху Асад”, каза сенатор Карл Левин, който е председател на Комисията по въоръжените сили.

Една от най-могъщите групировки в Сирия е Джабхат ан Нусра, която наскоро обяви връзките си с Ал Каида. Миналия декември Държавният департамент я обяви за терористична организация, а нежеланието на администрацията да въоръжи пряко сирийската опозиция се дължи на безпокойството, че оръжията може да попаднат в ръцете на ислямски екстремисти.

Да се въоръжат бунтовниците, каза сенаторът републиканец Линдзи Греъм, е “доста по-трудно, отколкото беше преди”.

“Сега стигнахме до момент, в който опозицията е повлияна от радикали”, каза тя в интервю. “Целта е правилните оръжия да попаднат в правилните ръце. Задава се втората война. Мисля, че можем да въоръжим правилните хора с правилните оръжия. Има риск, но рискът от това да оставим нещата да си продължат по този начин и химическите оръжия да попаднат в ръцете на радикални ислямисти е най-големият риск”.

Няколко конгресмени, включително сенаторът републиканец Джон Маккейн, призоваха САЩ да установят ограничена зона за сигурност в самата Сирия, по границата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване