04/29/13 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Гърция се сгъва още под натиска на кредиторите

Гръцкият парламент прие в нощта на неделя срещу понеделник закон за новите мерки за икономии, изисквани от "тройката" /Европейски съюз, Европейска централна банка, Международен валутен фонд/. Законът включва основно преструктуриране на публичния сектор и уволнението на хиляди държавни служители. Прокарано бе и намаление на минималната заплата на 490 евро.
Законът бе приет след разгорещен дебат по време на заседанието със 168 гласа от общо 292 присъстващи членове. 123 депутати гласуваха против, един гласува с "присъства".
Безпрецедентната мярка предвижда до 2014 година да бъдат уволнени 15 хиляди служители, включително 4 хиляди през тази година. Законът отваря пътя за по-нататъшно отпускане на заем от еврозоната и МВФ за Гърция - общо 8,8 милиарда евро.
Предвидените за уволнение са наказаните за корупция или некомпетентност, пенсиониралите се доброволно или засегнатите от закриване на работните места в десетките обществени агенции.
В неделя вечерта се проведе демонстрация по призива на синдикатите от частния и от публичния сектор. Според полицията на площад Синтагма пред парламента е имало около 800 души.
Конфедерацията на държавните служители (АДЕДИ) осъди "съкращенията на работни места и унищожаването на обществения сектор" и "извънредната процедура, избрана от правителството, за да постигне приемане на закона.
Приетият закон има само един член – начин на практика да принуди депутатите да гласуват всички разпоредби. Освен преструктуриране на публичния сектор, предвижда се и удължаване на срока на данъка върху недвижимата собственост, наложен през 2011 г., но намален с 15%.
Той предвижда и отваряне за конкуренцията на още професии и средства, но при строги условия, за да се позволи на държавата да възстанови милиарди евро просрочени данъци и осигурителни вноски от домакинствата или задлъжнелите компании.
Основната опозиционна партия на радикалната левица /СИРИЗА/, поиска извънредната процедура за приемането на този закон да бъде обявена за противоконституционна, но това бе отхвърлено от парламента.
Министърът на финансите Янис Стурнарас подчерта, че спешната процедура е необходима, "защото групата на финансовите министри от еврозоната /еврогрупата/ трябва да се произнесе в понеделник за новите траншове от заеми към Гърция /.../, от които държавата се нуждае, за да плаща заплати и пенсии".
Опозиционните партии осъдиха изменение, внесено в "последната минута" от Стурнарас, което предвижда намаляване на минималната месечна заплата до 490 евро /580 евро в момента.Премиерът Андонис Самарас е доволен в обкръжението на депутати от своята партия.


















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване