04/29/13 11:57
(http://www.klassa.bg/)

Испанският посланик Хосе Тапиа представи новото седалище на Институт Сервантес

Посланикът на Кралство Испания в София, Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа,  директорът на Институт Сервантес в София, г-жа Росо Моро и заместник-кметът на Столична община, г-н Тодор Чобанов, представиха официално пред журналисти новата сграда на Институт Сервантес в София , както и културната му програма до края на тази година. На представянето също присъстваха г-н Луис Кановас дел Кастильо, заместник-посланик на дипломатическата мисия на Испания и г-жа Мария Божкова, директор на дирекция „Протокол и публични прояви” на Столична община.

"Това е домът на всички граждани на София и на България", заяви директорът на института, Роса Моро. Тя благодари на правителството на Испания за усилията да запази тази институция в София, въпреки тежката икономическа криза.

От своя страна, посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа благодари на българските власти и на испаноговорящата и академична общност за подкрепата за института в София, като изтъкна и специалната заслуга на бившия министър-председател, Симеон Сакскобурготски за запазването на испанската културна институция. Цитирайки думите на испанския писател Мигел де Сервантес - "Доверявай се на времето, то дава сладки плодове на горчиви трудности", посланик Тапиа отбеляза, че откриването на новата, макар и по-малка, сграда на института, е сладкият плод на горчивия момент той да бъде затворен.

Институт "Сервантес", намиращ се вече на ул. "Света София" 3, ще продължи да осъществява богата програма, популяризираща испанската култура. На разположение са библиотеката с 11.000 тома и осем учебни зали, в които се преподава испански език.

В контекста на предстоящото гостуване у нас на Марио Варгас Льоса през м. май, за удостояването му с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет "Св.Климент Охридски, в института са изложени творбите от студентския конкурс за екслибриси. Издателство "Колибри" ще представите трите най- нови заглавия на испано-перуанския автор в превод на български език: "Мечтата на келта", "Литума в Андите" и есето "Цивилизация на зрелището". Всички почитатели на творчеството на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да се срещнат с него на 18 май в Софийския университет.

Зам.-кметът Тодор Чобанов изтъкна голямата роля на института в столичния град, особено в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година. Посочи, че Столична община ще разчита на опита на онези испански градове, които вече са били Европейски столици. „Благодарение на дейността на института обогатихме културния календар с изключително пъстрата съставка на испанската култура. Благодарение на усилията на екипите на института видяхме изложби, чухме изпълнители, дадохме възможност на стотици българи да учат испански език и да се докоснат до културата на испано-езичния свят", заяви г-н Тодор Чобанов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване