04/29/13 12:14
(http://www.klassa.bg/)

Кокинов е подал оставка и като магистрат

"Извърших проверка в деловодството на ВСС, за да установя, че г-н Николай Кокинов, освен молба, в която иска да бъде освободен като административен ръководител на СГП, днес сутринта е внесъл още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат."

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров обясни, че молбата за освобождаването му в качеството му на прокурор не може да бъде разгледана при положение, че има образувано дисциплинарно производство.

Няма обаче никаква законова пречка за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор.

Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването

преди обявяването й, заяви пред журналисти във Висшия съдебен съвет главният прокурор. Господин Кокинов се опита да даде обяснение за този разговор, каза Цацаров
За нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и журналисти, никой не може да мери и определя тона на други хора, както и формата на техния разговор, обясни главният прокурор.

"Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение е това, че се оказва, че господин Коников непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", каза главният прокурор.

Не мога да кажа - дали е основание за наказателно производство, каза главният прокурор.

На 15 април Прокуратурата представи резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания. Според разпространения запис стана ясно, че прокурор Кокинов предава по-рано тези резултати на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Председателят на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" на ВСС Ясен Тодоров се очакваше днес да внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка във връзка със скандалните записи на разговор, в който участва градският прокурор на София Николай Кокинов, бившият премиер Бойко Борисов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Висшият съдебен съвет изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт.

Тримата участници в скандалния разговор ще бъдат извикани на разпит. Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов ще трябва да отговорят на въпроси водили ли са този разговор.



















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване