04/29/13 16:13
(http://www.hsnovini.com/)

Населението в областта продължава да намалява

Наско Нанев – директор ТСБ- Хасково

“И през 2012 година тенденцията за намаление на населението в областта продължава да е валидна. За изминалата година броя на населението бележи спад с почти 1 %. В рамките на 10 години населението в областта е намаляло с 30 792 души”, съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро Наско Нанев.

Във всички общини, с изключение на Минерални бани през 2012 е регистриран спад. Сред основните фактори влияещи на броя население в областта е процеса на намаление на раждаемостта. Коефициентът на раждаемост през годините се движи надолу.

“През 2012 г. ражданията в Хасковска област са 2 218, като 2190 са живородените. За сравнение през 2011 г. ражданията бяха 2 250. По- назад ако се върнем ще видим, че през 2008 г. са били 2 282. Година по- рано са били 2 376 и т.н. Това потвърждава тенденцията на намаляване на ражданията”, заяви още Наско Нанев.

Освен тази тенденцията влияние оказва и друг основен фактор, а именно увеличената смъртност. Хасковска област е една от тези, в които се поддържат високи стойности в това отношение.Основна причина за това е не само здравеопазването, но и застаряващото население, заявиха още от Териториалното статистическо бюро. Във всички общини от хасковска област е регистриран отрицателен естествен прираст.

Средната възраст на населението в страната е 42,8, а за областта 44 години.

През 2012- та са намалели и браковете, но за сметка на това са се увеличили разводите. Сключените бракове са предимно при хора на възраст 25- 29 години.

В резултат на намалялото население на картата вече има отбелязани нови обезлюдени селища в областта. 7 са напълно обезлюдените, а 10 селищата са с до 3 – ма души. В групата под 1000 души население през 2012- та година е влязло тополовградското село Устрем.

Подробности в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване