04/29/13 12:00
(http://www.klassa.bg/)

ПРОВЕЖДАНЕ НА КУРСОВЕ НА ИМИГРАНТИ – ГРАЖДАНИ НА ТРЕТИ ДЪРЖАВИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ГРАЖДАНСКА ОРИЕНТАЦИЯ И ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ В Р.БЪЛГАРИЯ (МАЙ-ЮНИ 2013)

             Сдружение „Ромски център за младежки дейности „Романо тернипе” реализира проект „Обучение и приобщаване на граждани на трети държави”. Организацията има многогодишен опит  при изпълнение на проектни дейности и настоящия проект се изпълнява самостоятелно от нейния екип.
            Целта на проекта е да се подобрят знанията и уменията на имигранти - граждани от трети държави, чрез провеждане на обучителни курсове по български език, гражданска ориентация и

традиции и обичаи в Р.България, за  успешната им интеграция в българското общество. Специфична цел на проекта е подобряване на интеграционния процес на имигранти граждани от трети държави в гр.София.

Проектните дейности са насочени към граждани на трети държави живеещи в гр.София със статут на продължително пребиваване с изключение на:

·        граждани на трети държави, допуснати с цел научни изследвания в съответствие с Директива 2005/71/ЕО на Съвета;

·        граждани на трети държави, получили продължение на издаденото от държава-членка разрешение за пребиваване или промяна на статута на пребиваване, включително граждани на трети държави, които получават статут на дългосрочно пребиваващи в съответствие с Директива 2003/109/ЕО.

·        граждани на трети държави[1], допуснати с цел обучение, ученически обмен, неплатен стаж или благотворителна дейност в съответствие с Директива 2004/114/ЕО на Съвета;

·        сезонни работници.

През месец май и юни 2013г. ще се проведат обучителни курсове в гр.София по български език, гражданска ориентация и традиции и обичаи в Р.България. Кандидатите за участие в обучителните курсове могат да попълнят формуляр за участие до 10.05.2013г. и да заявят своя интерес за включване в проектните дейности на адреса на организацията.

Имигрантите са част от социалния, икономическия и културен живот на всяка европейска държава, затова обичайно се разграничават няколко основни измерения на интеграцията: правно, социално, икономическо, културно, гражданско-политическо. Интеграцията се разглежда като двустранен процес и затова все по-често се говори и анализира една сравнително нова област – „отношението на приемащото общество”.

Настоящия проект е част от успешна имиграционна политика в Р.България и ЕС, който възприема и прилага цялостен подход към управлението на имиграцията, като обединява всички взаимосвързани и заинтересовани страни и сфери на взаимодействие с цел подобряване на икономическото и социално развитие и сближаване на регионите и държавите.

 

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави.

 

 

Сдружение „РОМСКИ ЦЕНТЪР ЗА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ – РОМАНО ТЕРНИПЕ“

Адрес: гр.София, жк.Свобода, бл.14, вх.Б, ап.24;

Тел: 0895 950 282; 0879 853 395;

romano_ternipe@abv.bg; www.romano-ternipe.com



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване