04/29/13 09:07
(http://www.klassa.bg/)

Я. Тодоров: Твърде вероятно е записът да е автентичен

За съжаление с неприятна тема започваме страстната седмица, другото й име е седмица на страданията, затова напълно оправдава името си. Това каза пред БНТ председателят на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" на ВСС Ясен Тодоров.

Ние ще спазваме нормалната процедура. Още в петък, след като изтече информацията за този запис, с моя резолюция е образувана преписка в етичната комисия и днес на заседанието ще предложа проверка по случая да образуваме и е поканен г-н Кокинов, за да го изслуша за изнесеното в записа и да даде обяснения. По принцип не съм против СРС като способ за събиране на доказателства и способ чрез, който може да се предотврати извършването на престъпление. Но след това тръгват доста отклонения от нормалния път. Проверката, извършена от ВКП, събра данни, че СРС са прилагани по начин, различен от предвидения в НПК.
За конкретния случай от МВР има официален отговор, че по отношение на трите лица от записа не са прилагани СРС. Най-вероятно става дума за запис, направен от някой от участниците или от външно лице, заяви Тодоров. Но той подчерта, че това не е предмет на проверката на етичната комисия, а е работа, която трябва да свърши прокуратурата. Проверката на етичната комисия е евентуалното участие на магистрат в тази среща и този разговор.
"Ние не можем да проверим автентичността на този запис, но ще поканим г-н Кокинов да обясни имало ли е такава среща, участвал ли е той в нея. Докато не проверим автентичността на този запис, не могат да се правят крайни изводи от гледна точка на прокуратурата. Твърде вероятно е той да е автентичен, а има голяма вероятност части от записа да са изрязани, да има внесени неща. Самото прилагане на СРС, оценката на ефективността и контролът им трябва да се регламентират много ясно и по различно от досегашния начин. Надяваме се на парламента след 12 май това да е една от първите му задачи, добави Тодоров.
Вярно е, че има настроения срещу съдебната система, но убеден съм, че познавам работата на голяма част от магистратите в България и по-голямата част от тях съвестно вършат своята работа. Конкретният случай е изключително неприятен, подчерта Тодоров.
Той разясни процедурата която предстои в етичната комисия - образуване на проверка, изслушване. Ако се прецени, че градският прокурор е извършил нарушения, изразяващи се в уронване престижа на съдебната власт или престъпление по служба, "предполагам, че членове на съвета ще внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство". След като се образува такова производство се тегли на компютър дисциплинарният състав и се образува дисциплинарно производство, което се предлага на пленарния състав на ВСС, което трябва да се вземе решение. Най-лекото наказание е забележка, следва порицание, намаляване на заплатата и т.н. -последното наказание е дисциплинарно отстраняване от длъжност. Ако Кокинов потвърди участието си в този разговор, ние ще го питаме какво е имал предвид, но мисля, че с поведението си главният прокурор показа, че не изпада в никакви зависимости, заяви Тодоров.
БГНЕС припомня, че председателят на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" на ВСС Ясен Тодоров днес ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка във връзка със записите на разговор, в който е участвал градският прокурор на София Николай Кокинов. Висшият съдебен съвет изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт.
Тримата участници в скандалния разговор ще бъдат извикани на разпит най-вероятно още на 29 април. Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов ще трябва да отговорят на въпроси водили ли са този разговор. Подалият оставка градски прокурор на София Николай Кокинов няма да се размине само с оставка като началник – готви се предложение за неговото дисциплинарно уволнение от съдебната власт изобщо. Преди три дни стана ясно, че Бойко Борисов лично е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки преди да са обявени от прокуратурата. Това стана известно от един от записите, които бяха разпространени до медиите. Борисов получава данните от прокурорските проверки лично от вече отстранения скандален прокурор Николай Кокинов.
Пред БГНЕС юристи съобщиха, че Бойко Борисов е съучастник в престъпленията на Николай Кокинов по чл. 288, в който се казва, че този, който възпрепятства наказателно преследване на друго лице, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Те са категорични, че Бойко Борисов е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата
























БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване