04/30/13 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Безработното поколение

Бюро за безработни в Лос Анжелис. Снимка: от тв екрана

Броят на младите хора без работа в света е почти колкото населението на САЩ. “Младите хора не бива да стоят без работа. Това е много лошо за тях”, каза Маргарет Тачър през 1984 г. Тя бе права - малко са по-лошите неща, които обществото може да направи на своите младежи, от това да ги “захвърли в склада с непотребни вещи”.

За тези, които започват трудовия си път със социални помощи, има по-голяма вероятност да взимат по-ниски заплати и да бъдат безработни през повече периоди от живота си, тъй като губят възможността да придобият умения и самоувереност в годините, когато се оформят като личности.

Сега обаче има повече млади хора без работа от когато и да било. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 26 милиона души в развитите страни на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, образование или обучение, а от 2007 година броят на безработните младежи е нараснал с 30%.

Международната организация на труда (МОТ) съобщава, че в глобален мащаб работа търсят 75 милиона млади хора. Според изследвания на Световната банка 262 милиона младежи в страните с нововъзникваща пазарна икономика са икономически неактивни. Според начина на изчисляване безработните млади хора в света са почти колкото населението на САЩ - 311 милиона.

Два фактора играят важна роля. Първо, продължителната икономическа криза на Запад намали търсенето на работна ръка и е по-лесно да бъде отложено наемането на по-млади хора, отколкото да бъдат съкратени по-възрастните работници. Второ, растежът сред нововъзникващите пазарни икономики е най-бърз в страни с проблемен пазар на труда като Индия и Египет.

Резултатът е “дъга на безработицата”, която се простира от Южна Европа през Северна Африка и Близкия изток до Южна Азия, като рецесията в богатите държави се среща с експлозивното увеличаване на младежите в бедните. Гневът на младите безработни вече се изля по улиците в Близкия изток. Престъпленията, съпътствани с насилие, които като цяло намаляват в богатите страни, се увеличават в Испания, Италия и Португалия - три държави с потресаващо висока младежка безработица.

Ще им даде ли работа икономическият растеж?

Най-очевидният начин за справяне с този проблем е да бъде стимулиран икономическият растеж. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, в свят, измъчван от дългове, и ще даде само частичен отговор на проблема. Страните, в които ситуацията е най-тежка (като Испания и Египет), страдаха от висока младежка безработица дори когато икономиките им нарастваха. През целия период на рецесия компаниите не спряха да се оплакват, че не могат да намерят млади хора с нужните умения. Това подчертава важното значение на други две решения: реформирането на трудовите пазари и подобряването на образованието. Това са познати рецепти, но трябва да бъдат предписани с нова сила и енергия.

Проблемът с младежката безработица често е най-сериозен в страни със скован пазар на труда. Картелизирани сектори, големи данъци върху наемането на работна ръка, строги правила за уволняване, високи минимални заплати - всички тези неща обричат младежите да останат на улицата. Република Южна Африка е сред държавите, разположени южно от Сахара, с най-висока младежка безработица, отчасти защото профсъюзите са могъщи, а правилата за наемане и уволняване на работната ръка не са гъвкави. В много страни от “дъгата на младежката безработица” минималните заплати са високи, а данъците върху труда - големи. Индия, например, има около 200 закона за полагането на труд и получаването на възнаграждение.

Дерегулирането на трудовите пазари следователно е от основно значение за справяне с младежката безработица. То обаче няма да е достатъчно. Великобритания има гъвкав трудов пазар, но висока младежка безработица. В страните ...

Публикувана на 04/30/13 21:18 http://e-vestnik.bg/17510/bezrabotnoto-pokolenie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване