04/30/13 20:58
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийски бежанци в Гърция - между войната и кризата

Франс прес

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Масовото напускане на сирийци, бягащи от гражданската война, и струпването на бежанци в съседните страни кара все повече и повече смелчаци да се опитват да влязат в ЕС през Гърция, която граничи с Турция.

Но след като са посрещнали предизвикателствата с дългото ходене, нощите в студа, каналджиите и митничарите, тези мъже, жени и деца, прогонени от домовете си, трябва да преживеят разочарование, пристигайки в тази първа европейска страна по пътя на тяхното бягство.

Разяждана от икономическата криза, безработицата и повишаването на бедността и призовавана от ЕС да засили проверките на границите си, Гърция не е гостоприемна нито за нелегалничете имигранти, нито за бежанците, които се озовават без разлика в същите пренаселени центрове за задържане.

За тези, които излизат оттам, ежедневният живот в Атина е станал толкова труден, че някои планират да се върнат в Сирия, каза за АФП Йоан Аккаш, журналист сирийски кюрд, пристигнал в страната преди осем месеца. Но къде да отидат, когато къщата им е била разлушена от боевете?

“Всеки път, когато отивам да се срещна с гръцки работодател, за да търся работа, обикновено той плаче по-силно от мен”, разказва Али Ал Масуд, 28-годишен, пристигнал преди седем месеца с жена си Самира, която тогава е била бременна в седмия месец, и с трите си деца.

“Ние искахме да избягаме от Сирия и от Башар Асад, сега ние бихме искали да избягаме от Гърция”, казва той.

Кюрдското село, в което са живели в Северан Сирия, е било разрушено през юли 2012 г. при бомбардировки. Сега семейството е разделено между Ирак и Гърция.

“Ние сме блокирани тук, докато в Сирия няма икономически проблем, ако човек работи, той си изкарва прехраната”, добавя неговият братовчед Халид Беро, 30-годишен, шофьор.

Семейството от 15 души от три поколения живее скупчено в малък апартамент в центъра на Атина. Бащата Джамал работи там легално от години.

Неговата заплата не е достатъчна, за да издържа всички. Майката Нура е принудена да събира зеленчуци в края на работния ден на пазарите, което според нейния племенник Халид е “позор”. Те се мъчат да се сдобият с мляко и памперси за новородения Риан, който е на пет месеца.

Това е ирония на кризата за Хусам Хашах, който е загубил част от семейството си, удавило се в Егейско море в опит да достигне Гърция: той, чужденецът, живеещ в Атина от няколко години, е този, който подкрепя финансово своята безработна гръцка приятелка.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на сирийците, идващи в Гърция по море от Турция, “нараства”.

Подобно на Върховния комисариат на ООН за бежанците, неправителствената организация Лекари без граници критикува “пълната липса на хуманитарен отговор и на солидарност” от страна на Гърция спрямо сирийските бежанци.

Те представляват, според полицията, която е задържала миналата година 7 500 от тях, близо 40 процента от пристигналите нелеглано в страната през 2012 г.

Според европейски данни общо 11 900 сирийци са били задържани на границите на ЕС през 2012 г. на фона на 3000 годишно през трите предишни години.

Регионалният координатор на Върховния комисариат на ООН за бежанците Панос Мумцис, базиран в Аман в Йордания, предупреди на 17 април в Атина, че условията на приемане на близо 1,3 милиона бежанци в граничещите със Сирия страни са стигнали до точка на прекъсване и може да станат “взривоопасни” в следващите месеци.

При липса на всякакво политическо решение на конфликта, той даде да се разбере, че Гърция, която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване