05/01/13 06:44
(http://www.klassa.bg/)

САЩ срещу забраните за забулването в Европа

Американска правителствена комисия разкритикува във вторник няколко страни в Западна Европа за техния "агресивен секуларизъм", най-вече заради забраната на пълно забраждане и покриване на лицата на публични места във Франция и Белгия, пише АФП.
В действителност забулването на лицата и фигурите на жените се използва от привърженици на твърди ислямски традиции, а забраната за някои публични пространства е приета и в много други страни, включително ислямски.
За първи път американската комисията по религиозните свободи, чиито членове се назначават от президента на САЩ и Конгреса, посвещава на проблема глава от подробния си годишен доклад, публикуван във вторник в Западна Европа.

"Понякога, както в Западна Европа, където като цяло има много добри резултати в религиозната свобода, е лесно да се пренебрегне факта, че там съществуват въпроси, свързани с религиозното облекло, ритуали и някои религиозни традиции ", каза председателката на комисията Катрина Лантос Суит /Katrina Lantos Swett/ по време на интервю по телефона.
"В някои страни, много агресивен секуларизъм поставя религиозните хора в неудобно и трудна позиция по отношение на пълноценното упражняване на своите убеждения и вярвания", добавя тя.
Докладът цитира и нарастващите ограничения, приети през последните години в Европа, върху носенето на религиозни символи, ритуалнота клане на животни, обрязването в Германия и изграждането на джамии и минарета в Швейцария.

Ограниченията "създават атмосфера на сплашване срещу определени форми на религиозна дейност в Западна Европа", обясняват авторите. "Тези ограничения сериозно възпират и социалната интеграция и възможностите за образованието и наемането на работа на засегнатите лица".
Комисията се позовава конкретно на забраната на бурката, приета през 2011 във Франция и Белгия. "Това е повод за безпокойство за дискриминация", казва докладът. "Търсейки да отговори на безпокойствата за принуда, твърде широко прилагане на такъв закон повдига въпроса за родителските права и свободата на избор".


Докладът подчертава още, че президентът Франсоа Оланд и други министри са призовали за приемането на закон за религиозните символи и на някои частни места /включително и детски градини/.
"Тези ограничения ограничават възможностите за работа и икономически дейности, особено за мюсюлманките, които се забулват", заключава комисията.
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване