05/01/13 20:54
(http://e-vestnik.bg/)

Толкова близо и все пак толкова далеч - историята е вездесъща в Белград

Протести в Белград. Снимка: АФП/БТА

През последните години Белград се сдоби с репутацията сред младите хора на град за купони, но сръбската столица предлага много повече от музика, сблъсквайки посетителите с история на всяка пресечка - както над така и под земята.

Белград с 1,7 милиона души и третият по големина град в Югоизточна Европа след Истанбул и Атина.

Но за мнозина от пътешествениците от различни страни той остава непозната територия. Това до голяма степен е свързано с разпадането на Югославия през деветдесетте години на миналия век и кървавите войни, които последваха. Независимо от това днешният мирен град има много неща, с които да привлече посетителите.

Например, много история. Началната точка на много обиколки на града започва с могъщата белградска крепост Калемегдан. Като ядро на града, тя се издига на хълм, който гледа към сливането на реките Дунав и Сава и квартал Нови Белград.

в широка система от катакомби под града, която включва римски акведукти, бункер от времето на войната и хабсбургски склад за барут, в който са изложени днешни римски скулптори.

Отгоре над земята си струва да се разходите по улица Кнеза Михайлова, главна пешеходна и търговска зона в Белград. Това е една елегантна улица от 19 век и сгради в арт нуво, в които се помещават хубави магазини, бутици и галерии. Ресторанти и кафенета канят посетителя да спре. Това е Белград в най-шокозния си вид - тук младите хора сърбат кафе или ликьор Аперол и говорят по своите смартфони.

Но дори и тук присъства историята. Там, където започва пешеходната зона в Белград е и главният “Площад на Републиката”. Националният музей и националният театър могат да бъдат видени на този красив площад, по средата на който се издига статуята на Княз Михайло на кон. Това е популярно място за срещи на белградчани.

Няма начин да пропуснете монументалната катедрала “Свети Сава”. Строителството на това, което бе планирано като най-голяма православна църква в света, започна през 1935г. Тя има размера на истанбулската църква “Света София” и може да събере 15 000 богомолци.

Външната облицовка на църквата обаче бе завършена през последните години, а вътрешната декорация все още не е напълно завършена. Посетителите не трябва да пропуснат да посетят Скадарлия, стария бохемски квартал на Белград, който донякъде напомня на Монмартр в Париж.

Многобройните ресторанти тук са еднакво популярни сред туристите и местните жители. Посетителите ще намерят обилни регионални блюда с много месо, съпроводени с алкохол, особено ракия, която се пие с възгласа “живели!”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване