05/01/13 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Хапче срещу бременност и за 15-годишни в САЩ

Американската агенция по храните и лекарствата съобщи във вторник, че дава право да се продава без рецепта контрацептив от вида "хапчето от следващия ден" и на момичета на 15 години.
Това разрешение е частично сваляне на забрана от 2011 година да се продават спешните противозачатъчни хапчета, наречени "План Б" за всички момичета, независимо от възрастта.
Забраната беше отменена още на 5 април от съдия в Ню Йорк. Агенцията по храните и лекарствата заяви обаче, че действието й не е предизвикано от съдебното решение.
Според регулатора решението е в отговор на искане за пускане на пазара на хапчето от производителите Тева /Teva Women`s Health/, филиал на Teva Pharmaceuticals Industries.
Първоначално Тева подаде заявление до агенцията, за да може свободно да продава хапчетата на всички момичета в репродуктивна възраст. Въпреки това впоследствие компанията промени заявлението за ограничаване на продажбите без рецепта за момичета с минимална възраст 15 години.
Агенцията първоначално одобри продажбата на противозачатъчното без рецепта за всички момичета, независимо от тяхната възраст, но бе принудена да отмени решението си по искане на министъра на здравеопазването и под натиска на консервативните групи.
След тази история, възрастовото ограничение бе вдигнато до 17-годишна възраст, след която момичетата можеха да си купят "План Б" без рецепта.
"Изследванията показват, че достъпът до спешна контрацепция има потенциал да намали нежеланите бременности в Съединените щати", каза в изявление д-р Маргарет Хамбург, директорка на Агенцията по храните и лекарствата.
"Данните от проучвания на тази форма на контрацепция, показват, че момичетата от 15-годишна възраст могат да разберат как действа това хапче" /Plan B One-Step/ и как да го използват правилно", добавя тя.
Според проучването, момичета разбират още, че това хапче не предпазва от инфекция с вируса, който причинява СПИН. Американското министерство на правосъдието продължава да обсъжда отговора си на решението на апелативния съдия в Ню Йорк на 5 април.
Хапчето, може да помогне против нежелана бременност до 72 часа след непредвиден полов акт.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване