05/02/13 13:52
(http://www.klassa.bg/)

В ЦЕРН ще пробват да възстановят първата интернет страница

Учени от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН ще се опитат да възстановят първата интернет страница, предаде Би Би Си.
WorldWideWeb - WWW бе създадена преди 20 години от работещия в ЦЕРН английски физик сър Тим Бърнърс-Ли.  
Дан Нойес – уеб мениджър на Центъра смята, че проектът ще помогне на поколенията да изследват как интернетът променя човешкия живот.
„Днес смятаме интернет за нещо нормално и има опасност да забравим колко много той се е променил”, казва ученият.
Реставрацията на първата интернет страница и на първия интернет сайт
ще покаже, че те не са били толкова примитивни. Ползвателите на най-първия браузер, например, са можели да редактират и изменят съдържанието, такива функции няма в съвременните браузери. Освен това, първият браузер е бил толкова прост, че е можело съдържанието да се види и на най-евтиния компютър.
Дан Нойес в момента издирва инженерите, които навремето са създали компютрите NeXT, с които е работил Тим Бърнърс-Ли, за да се разбере как да се реставрират. „Представете си как ще реагират хората, ако успеем да ги съживим”, казва Нойес.
През 1993 г. сред мениджърите на ЦЕРН се води остър спор дали центърът да остане база на интернет или да се концентрира върху основната си цел – фундаментални изследвания в областта на физиката. Тим Бърнърс-Ли и колегите му настояват интернетът да не бъде на ЦЕРН
Тогава ръководството на Центъра подписва юридически документ, който забранява който и да е било да взима интернет под свой личен контрол. Той също гарантира свободния достъп до открития стандартен интернет. Това става най-важният документ в историята на световната мрежа, който гарантира, че тя ще е безплатна и достъпна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване