05/02/13 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Ирландия поиска ЕС да смени икономическия си модел

Европейският съюз трябва да се откаже от настоящия икономически модел и да проведе реформа в ЕЦБ, иначе рискува да се окаже в дълбока социална криза, смята президентът на Ирландия Майкъл Хигинс. Страната му е ротационен председател на ЕС през първите шест месеца на тази година. По думите му „в ЕС има проблем с икономическата гъвкавост”. Например причините за безработицата в Гърция са различни от тези в Ирландия, поради което „е нужен многостранен подход за решаването на икономическите задачи”, казва Хигинс в интервю за вестник “Файненшъл таймс”.
Държавният глава отбелязва, че еврозоната трябва да започне да издава общи облигации, за да създаде условия за икономическо оздравяване.
Хигинс се изказва критично и за настоящата политика на ЕЦБ, която не може да създаде устойчив ръст на икономиките в ЕС. „Сега в ЕС 26 млн. души нямат работа, а още 112 млн. рискуват да се окажат бедни”, предупреждава той.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване