05/05/13 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Берлускони се закани да свали новото правителство, иска отмяна на данък

Италианският консервативен лидер Силвио Берлускони предупреди, че ще свали новото широко коалиционно правителство, ако не бъде отменен непопулярният данък върху недвижимите имоти. Политикът каза в интервю за един от телевизионните канали, че данъкът е несправедлив и вреден за цялата икономика.

Налогът бе въведен от предишното правителство на Марио Монти, за да запълни "дупка" в бюджета. В предизборната кампания през февруари Берлускони обеща да го отмени и да върне на италианците платеното от тях за миналата година.

Премиерът Енрико Лета, член на левоцентристката Демократическа партия, досега се е ангажирал само да замрази вноските по имуществения данък, дължими за идния месец, докато неговото правителство реши какво да прави с данъка. Ако Берлускони изпълни заплахата си, Италия може да изпадне отново в политическа нестабилност, отбелязва ДПА.

На безизходицата след неубедителните резултати от изборите, която продължи два месеца, бе сложен край миналата седмица с назначаването на широкото коалиционно правителство.

В. "Кориере дела сера" писа, че изпълнение на предизборните обещания на Берлускони за данъка би струвало около 12 милиарда евро (15,7 милиарда долара) - сума, която силно задлъжнялата Италия не може да си позволи.

Италиански медии съобщиха, че финансовият министър Фабрицио Сакомани се опитва да намери 6 милиарда евро, за да намали ставките на данъка върху имотите, вместо да го отмени напълно. Парите ще се използват и за финансиране на социални схеми за уволнени работници, както и за да се избегне увеличаване на ДДС.

















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване