05/05/13 09:31
(http://www.klassa.bg/)

Българи, руснаци и гърци празнуват Пасха в Пекин

Българи заедно с руснаци, украинци, гърци и други православни народи отбелязаха Великден в храма "Успение на Пресветата Богородица" на територията на руското посолство в Пекин, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Този път литургията беше отслужена от четирима свещеника, което е голяма рядкост за нашия приход", заяви настоятелят на храма Сергей Воронин. "В навечерието на визитата на патриарх Кирил и службата беше отслужена от ръководителя на патриаршеския протокол – протойерей Андрей Меркин", отбеляза отецът.
На богослужението присъстваха почти 400 работещи и живеещи в Пекин руснаци, българи, гърци, украинци и беларуси, а също така православни французи и американци. "Присъстваха и грузинци, които не виждахме през изминалите години", добави Воронин.
Храмът "Успение на Пресветата Богородица" е построен на територията на предишната Руска духовна мисия в Пекин в началото на ХХ век, но по-късно е разрушен и отново възстановен. На днешната територия на посолството до 50-те години на миналия век е съществувала Руската духовна мисия, която е имала и дипломатически функции. Мисията представлява първото съвременно посолство на западна страна в Поднебесната империя. Работещите в него са били не само духовници, дипломати, но и учени китаисти. Техните трудове имат огромни значение не само за историята и езика на Китай, но също така и за номадските народи, живеещи по границата на Поднебесната, а сред тях са и предците на древните българи.
















ИТАР-ТАСС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване