05/06/13 14:45
(http://www.klassa.bg/)

В Москва излагат костюми на императрици

През 2013 година в Русия се отбелязват 400 години на императорската династия Романови. По случай датата организаторите на изложбата „Руските императрици: Мода и Стил. Краят на XVIII – началото на XX век” подготвиха една необикновена експозиция. В изложбената зала за федерални архиви са представени тоалетите на августейшите дами.

Руските императрици – жени и майки на руските императори – са обичали разкошни тоалети. Те не само че са следили развитието на модата, но често са ставали и нейни законодателки. Техните тоалети, аксесоари, скъпоценности са поразявали със своята изисканост и разкош и са били част от имиджа на руската държава.


Експонатите на изложбата – а това са и тоалети от колекцията на Държавния Ермитаж, и различни документи, и произведения на живописта и графиката, и порцелан, и скъпоценности – предизвикват голям интерес. Те са живи свидетели на руската история, като например указът на Петър Първи (1672 – 1725) от 4 януари 1700 година „за носенето на дрехи на унгарски маниер”. За първи път пред широката публика се изнася и неговият указ „За реда на събранията в частни домове и за лицата, които могат да участват в тях” със саморъчна корекция на руския император.

Интересно е, че руските императрици дълго са носили своите церемониални рокли. На изложбата е представена една разкошна рокля на жената на Николай II Александра Фьодоровна (1872 – 1918), която явно е служила на притежателката си няколко години: фигурата на императрицата се променяла, за което свидетелстват страничните басти.

На изложбата може да се научи и за личните вкусове на императриците. Елизавета Алексеевна (1779 – 1826), съпругата на император Александър Първи, не понасяла розовия цвят, като всеки път се отказвала от тоалетите, в които имало дори незначителни розови детайли. Мария Фьодоровна (1759 – 1828), жената на Павел Първи, въпреки императорската си титла, се държала като класическа свекърва, като забранявала на бъдещата императрица Елизавета Алексеевна да се кити с живи цветя. Между другото, Елизавета се отличавала с голяма скромност: тя предпочитала обикновени бели рокли и, ако се вярва на спомените на съвременниците й, нейно любимо украшение бил бисерът.

Церемониалните рокли и лекомислените шапки, албумите на „Парижка мода” и изящните украшения, представени на изложбата, превръщат историята в нещо удивително близко и даряват с уникалната възможност човек да се докосне до живота на владетелите на Руската държава.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване