05/06/13 12:42
(http://www.klassa.bg/)

ЕК започва проверка на супермаркетите за нехранителни стоки

Европейската комисия събира доказателства за некоректно поведение от страна на супермаркетите и големите магазини за нехранителни стоки, заяви в понеделник европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Коментарът му идва след сигнал, подаден от българският евродепутат Ивайло Калфин, за това, че супермаркетите у нас поставяли неизгодни условия на производителите и доставчиците си.
Евродепутатът се позовава на проучване на "Произведено в България", което показва, че под 20% от стоките, продавани в големите вериги, са български. Като основна причина за това се посочват нелоялните търговски практики. Така например търговските отстъпки, които се предлагат на вносителите на хранителни продукти, се различават съществено от тези за българските производители.
Барние посочва, че Европейската комисия е започнала да събира доказателства за проблема с нелоялните търговски практики, за последиците от него и за възможните решения.
Специален фокус на проверката е изследването на последиците от тези практики върху по-малките участници на пазара. Анализът на Брюксел ще разгледа различни варианти - от саморегулация до създаването на европейско законодателство, което да регулира условията на доставките за големите вериги.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване