05/06/13 23:06
(http://e-vestnik.bg/)

Неонацисти на подсъдимата скамейка за расистки убийства

Най-мащабният процес срещу ултрадесни терористи в следвоенната история на Германия започна във Върховния провинциален съд в Мюнхен. На скамейката на подсъдимите са изправени петима души: Беате Чепе, която е една от ключовите фигури в неонацистката групировка „Националсоциалистическо подземие”, обвинена в извършването на десетина убийства, както и четирима нейни съучастници. Графикът на съдебните заседания, които първоначално са 85, е определен до началото на 2014 г., но юристите очакват, че процесът може да продължи повече от година.

От седмици се водят спорове около разпределението на местата, предвидени за медиите, а разследването бездруго предизвика серия от скандали. Стигна се дотам, че откриването на процеса, насрочено за 17 април, бе отложено за 6 май.

Първоначално мюнхенският съд не беше запазил места за турски медии, въпреки че осем от жертвите са турци или от турски произход. Това беше повод за дипломатическа миникриза между Берлин и Анкара.

Конституционният съд настоя магистратите да преразгледат решението си и в крайна сметка процесът беше отложен, а 50-те места за медиите - разпределени чрез жребий. Разногласията обаче не свършиха дотук, защото по воля на случая едно женско списание и музикални радиа получиха места, но някои видни германски издания и международни осведомителни агенции нямаха този късмет.

В същото време процесът е безпрецедентен по мащаб от 36 години насам, когато беше съдена бандата Баадер-Майнхоф. В края на април Германия официално поднесе извинения в ООН заради пропуските, допуснати при разследването, като призна, че тези расистки убийства “без никакво съмнение са сред най-тежките посегателства срещу човешките права през последните десетилетия в Германия”.

Основната заподозряна - 38-годишната Беате Чепе, е застрашена от дългогодишна присъда за съучастие в девет ксенофобски убийства, после и в убийство на полицайка през 2007 г. Според обвинението тя е замесена също в два атентата срещу общности на чужденци и в 15 въоръжени грабежа на банки. Неин защитник заяви, че тя няма намерение да говори по обвиненията, тъй като пази пълно мълчание от година и половина.

Двамата й съучастници - предполагаемите убийци Уве Бьонхарт (на 34 години) и Уве Мундлос (на 38 г.) - се самоубиват на 4 ноември 2011 г., когато са обкръжени след въоръжен обир. Тримата членували в неонацистката клетка “Националсоциалистически нелегални”. Други четирима души са заподозрени в оказване на логистична помощ и също ще бъдат на подсъдимата скамейка.

Очаква се съдът да отговори по-специално на два въпроса, измъчващи хората в Германия: Как така тримата неонацисти, взети на мушка от контраразузнаването още в края на 90-те години, толкова дълго са живели необезпокоявани? И как е могло поредица от убийства на дребни търговци имигранти да остане без обяснение над 10 години? - отбелязва Франс прес. “Години наред сякаш никой не се е възпротивил срещу тези престъпления”, обобщава седмичникът “Шпигел”.

Деветима турци и един грък бяха убити през периода 2000 - 2009 г. в интернет кафенета, плод-зеленчукови магазинчета и павилиони за дюнери в цяла Германия винаги с едно и също оръжие. Полицията обаче нито веднъж не разгледа сериозно версията за убийства от ксенофобски подбуди.

Семействата на жертвите обаче са обект на подозрения, натиск и заплахи. “11 години вече ни отказват правото да сме потърпевши”, заявява Семия Симсек, чийто баща беше убит край своята сергия за цветя, а майка ѝ - обвинена в това престъпление.

По време на възпоменателна церемония за жертвите миналата година канцлерът Ангела Меркел помоли за прошка погрешно обвинените семейства. Убийствата “са позор за страната ни”, заяви тя.

Аферата беше разкрита чак през ноември 2011 г., и то случайно, когато полицаи откриха телата на Бьонхарт и Мундлос, предпочели да се самоубият, вместо да се предадат след неуспешен обир. Голямото закъснение предизвика критики към службите за сигурност в Германия, обвинявани дори в расизъм. Очаква се и парламентарна анкета по ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване