05/06/13 14:49
(http://www.klassa.bg/)

Шедьовър на Михаил Нестеров се завърна от Лондон в Москва

Картината на Михаил Нестеров „Пътешественици. Отвъд Волга” се завърна в Москва. Уникалното произведение, което ще стане топ-лотът на юнските търгове на английския аукционен дом MacDougall’s, се експонира на изложба в Москва.
В Държавната Третяковска галерия беше открита мащабна изложба, която получи наименованието „Михаил Нестеров. В търсене на своята Русия”. В експозицията са представени около триста произведения на художника от музеи и частни колекции.

Картината на Нестеров „Пътешественици. Отвъд Волга”, която би могла да украси колекцията на Третяковската галерия, сега се експонира в изложбената зала. Тази творба стана централен експонат на изложбата, организирана от аукционната къща MacDougall’s. Картината, която е от прочутия цикъл „Пътешественици”, както твърдят организаторите на изложбата, е последната от останалите в частни ръце. През юни тя ще бъде представена на търговете на аукционния дом, и не е изключено, че сегашната изложба е последната възможност да се види тази творба, преди тя да се окаже в частна колекция.

Работата над своя най-значителен религиозно-философски цикъл, художникът започнал в Армавир, където прекарал първите следреволюционни години, спасявайки се от глада и бедствията на гражданската война. Тук търсещият духовно утешение и подкрепа майстор се запознал с местния свещеник отец Леонид Дмитриевски, който оказал на Нестеров силно влияние и станал за художника праобраз на „Ликът на Руския Христос”. По-късно, след завръщането си в Москва, през периода 1921-1922 години, художникът създал цяла галерия от образи на Спасителя, обикалящ по света като обикновен пътешественик.

„Апокрифът гласи, че размерът на тази картина, почти 110 см., бил за Нестеров за онзи период максимален, разказа за „Гласът на Русия” директорката на аукционната къща MacDougall’s Екатерина Макдугал. Защото това бил максималният размер на картина, която можела да се помести зад старото канапе. Още тогава темата за боготърсенето, темата за търсене на лика на руския Христос била очевидно непопулярна за руската действителност. За това трябвало да се внимава”.

„За Нестеров, създал картината в 1922 година, това било последният кулминационен момент на самоизява като майстор на духовната живопис”, смята Екатерина Макдугал.

Днес, когато практически всички картини от серията „Пътешественици” се намират в музейни колекции, появата в изложбената зала на MacDougall’s на толкова значителна картина може да се разглежда като голямо културно събитие. Каква ще бъде съдбата на картината на арт-пазара ще стане ясно в близко време.

„Мисля, че тази картина е показател за това, до каква степен въобще руските колекционери държат и се интересуват от собственната духовна и живописна история, защото тази творба е много важна и за разбиране на творчеството на Нестеров, и за цялата руска култура”, смята Екатерина Макдугал.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване