05/07/13 22:21
(http://www.klassa.bg/)

Васко Василев разплака българите в Кастельон

Добри новини идат от Асоциацията на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” в Кастельон и от неделното училище за българчета „Васил Априлов” към асоциацията. Жените от асоциацията участваха в курс организиран от Червен кръст за работа с хранителни продукти Тази подготовка осигурява на нашите сънароднички шансове за работа, защото курсът е задължителен за места, където се третират продукти и храна. Асоциацията ни участва на 2 май в деця на езиците, оргазизиран от Училището по езиците в Кастельон. Групата на състава за народни танци ” Пъстра китка” с ръководител Татяна Димитрова към асоциацията представи българската култура с народни танци ,които изправиха залата на крака и накараха гости и приятели да се хванат на хорото.
„Много ни зарадва участието на най-малката ни танцьорка Мария Магдалена.
Христина Димитрова, Мина Аспарухова,Таня Владова и Мариела Тихоловска бяха приготвили баница, козунак и пита, които многа се харесаха на гостите на празника.
Макар и да беше минал католическият Великден, по българска традиция Жулиета Владимирова, Таня Димитрова, Кате Митева и Маре Митева бяха боядисали пъстри яйца специално за този ден. Подготвихме и изложба със сувенири и розова вода за да запознаем по-добре гостите с културата ни. На 4 май с учениците от ”В.Априлов” боядисвахме яйца ,говорихме за традицията на великденските празници, опитахме от козунаците приготвени ни от Х.Димитрова и Н.Петкова.
”, разказва шефката на асоциацията Йорданка Данова. .
На 3 май в Кастельон концерт изнесе световно известният музикант Васко Василев.
За българската общност в града и провинцията концертът му беше повод за гордост. Очаровани останаха всички българи, които присъстваха на концерта, защото Васко ги омагьоса не само с изкуството си, но и с голямата си непосредственост и умение да общува с хората.
Асоциацията участва в събора на българите в Жилет, организиран от Асоциация „Бялата лястовица”. Денят беше изпълнен с добро настроение, песни,танци и веселие сред приятели. Валентин Петров - член на „Хан Аспарух”, спечели второ място на организираното от участниците надиграване.
Много от членовете в асоциацията активно се включиха в събирането на дрехи и помощи, с които ще бъде подпомогнат Червения кръст в Кастельонпо проект за селищата в областта.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване