05/07/13 12:17
(http://www.klassa.bg/)

Италианската икономика ще се свие с 1,4 на сто през 2013 г.

Икономиката на Италия ще се свие с 1,4 % тази година, което е значително по-голям спад от прогнозирания преди това, съобщи националната статистическа агенция. Istat прогнозира също така, че през 2014 г. Италия ще постигне растеж от 0,7 на сто, но добави, че безработицата ще скочи рекордно от 11,9 на сто през 2013 г. до 12,3 на сто. През ноември миналата година Istat предрече, че третата по големина икономика на еврозоната ще се свие само с 0,5 на сто през 2013 г. Данните илюстрират нарастващите тревоги за силата на европейските икономики от валутното обединение.
Миналата седмица Европейската централна банк8а свали лихвите до ново рекордно дъно от 0,5 на сто, а неотдавнашни икономически данни показаха отслабнал растеж в Германия и Франция, първите две икономики на еврозоната. Отправени бяха и призиви от политици за отслабване на мерките за икономии, които според мнозина допринасят за слабия растеж в еврозоната. Istat обясни, че корекцията на нейните прогнози надолу се дължи на очакваното свиване на вътрешното търсене. Растежът на вноса също се очаква да остане негативен. Агенцията хвърли вината и върху „затегнатите условия за кредитиране и упорито негативните икономически настроения“.
Istat добави: „Частното потребление се очаква да намалее допълнително като отражение на спада в покупателната способност на домакинствата и увеличаващата се безработица.“ А прогнозата на агенцията за завръщане към растеж на Италия през 2014 г. се базира на предположението, че с растежа на инвестициите частното потребление ще стимулира прираста на производството.
По Би Би Си
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване