05/07/13 12:59
(http://www.klassa.bg/)

Освен е-правителство Естония има вече и космически спътник

Европейската ракета-носител Vega изведе в орбита три спътника, сред които е и първият естонски спътник ESTCube-1, предаде Евронюз. Новината бе разпространена от Европейската космическа агенция ESA. Изстрелването е станало на 6 май в 23,06 часа местно време от Френска Гвиана. Ракетата, полетяла от космодрума Куру, е извела още два спътника – европейският Proba-V и виетнамският VNREDSat-1A. Стартът бе планиран за 4 май, но бе отложен заради лоши климатични условия.
Първият естонски спътник тежи само един килограм. Интерфакс съобщава, че той е бил създаден от естонски студенти в сътрудничество с техни колеги от Латвия, Литва, Германия и Украйна, с помощта на естонски, финландски и германски учени. Проектът е на финландеца Пека Янхунен. Спътникът има електрически платна. С тях се очаква в бъдеще спътниците да бъдат връщани от орбита.
Това е втори старт на ракетата Vegа, която бе създадена през1998 г. от Европейската космическа агенция, съвместно с италианската ASI. Първото изстрелване бе през февруари миналата година. Сега ракетата стартира за втори път.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване