05/07/13 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Повторно евакуираха жители в Белгия заради влака с отровни химикали

Ново огнище на химическа зараза бе открито на мястото край белгийския град Гент, където в събота катастрофира влак с акрилонитрил, предаде белгийската телевизия RTBF. Властите са разпоредили повторна евакуация на 150 души, живеещи на две улици в градчето Ветерен, североизточно от Гент. Токсичните изпарения се разнасят от старата канализация. В събота бяха изведени на безопасно място от домовете им 600 души, но част от тях се върнаха в понеделник.
Ж.п. катастрофата стана в нощта на 4 май. Движещият се с два пъти по-висока от нормалното скорост товарен влак излезе от релсите. От удара се взривиха 4 цистерни с акрилонитрил и избухна пожар. Машинистът на влака загина, 93 души бяха ранени. При потушаването на огъня токсичните пари влязоха в канализацията и оттам започнаха да излизат на повърхността през решетките.
Акрилонитрилът е силно отровно вещество. Парите му образуват с въздуха запалителна смес. Веществото се използва за производството на синтетичен каучук.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване